Nieuwsberichten RSS icoon

 • Vacature nieuwe burgemeester Wageningen staat online

  01 december 2020

  Wageningen is op zoek naar een nieuwe burgemeester.

 • Hoe herdenkt en viert u 4 en 5 mei?

  23 november 2020

  De gemeente Wageningen en Wageningen45 denken na over hoe we in de toekomst vrede en vrijheid willen herdenken en vieren.

 • Nieuwe noodverordening per 18 november 2020

  19 november 2020

  Vanaf 18 november 2020 geldt er een nieuwe noodverordening voor Wageningen en de regio. In deze nieuwe verordening zijn de maatregelen verwerkt die het kabinet op 17 november bekend maakte.

 • Extra fietsparkeervakken in centrum

  11 augustus 2020

  In overleg met winkels heeft de gemeente tijdelijk extra fietsparkeervakken gemaakt. Zodat er minder fietsers in het centrum zijn, en de 1,5 meter afstand houden dus ook makkelijker wordt.

 • College heeft voorkeur voor aanpassen bestaande wegen om bereikbaarheid te verbeteren

  20 mei 2020

  Minste impact op natuur, landschap en leefomgeving

  Het college van B&W heeft de voorkeur om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren door de bestaande route aan te passen; de Mansholtlaan en de Nijenoord Allee. Het college kwam tot deze voorkeur na bestudering van de Milieueffectrapportage (MER) van de provincie. Voorwaarde is wel dat er een oplossing komt voor de fietsoversteek bij de kruising Churchillweg/Nijenoord Allee. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een fietstunnel.

 • Jaarstukken 2019 vastgesteld: werken aan ambities en eerste resultaat besparingen zichtbaar

  25 mei 2020

  Het college van B&W in Wageningen heeft de jaarstukken 2019 met daarin de resultaten over 2019 vastgesteld. De gemeente sluit het jaar af met een kleiner financieel tekort dan verwacht, maar het tekort blijft. Wethouder Financiën, Maud Hulshof: “We hebben in 2019 scherpe en ingrijpende keuzes moeten maken om onze financiën weer in balans te krijgen. Ik zie dat de gemaakte ombuigingskeuzes, waarbinnen we geld anders en beter uitgeven met behoud van dat wat onze stad uniek maakt, een eerste effect lijken te hebben. Maar we zijn er nog niet. Ook brengt de huidige coronacrisis waarin we ons bevinden veel (financiële) onzekerheid met zich mee.”

 • Versoepeling buitensport volwassenen per 11 mei

  11 mei 2020

  Op 6 mei heeft de rijksoverheid bekend gemaakt dat er meer ruimte komt voor het buiten sporten voor volwassen. We leggen graag aan u de versoepeling uit.

 • Toespraak burgemeester Van Rumund 4 mei

  06 mei 2020

  Dames en heren,
  Op een bijzondere dag als vandaag komt de tekst van het lied ‘Als het net even anders was gegaan’ in mijn hoofd. Op tekst van Willem Wilmink bezingt Herman van Veen in wat voor wereld we zouden leven als Hitler de oorlog had gewonnen. Hadden we dan nog levensmiddelenbonnen, of viel het achteraf best mee? Zouden we nog praten over concentratiekampen? Wie zouden ons regeren in Den Haag? Zou er nog sprake zijn van verzet? Zou er nog een sprank moed en hoop zijn overgebleven? Zou het goede, schone, ware nog bestaan? Als het net even anders was gegaan?

 • Herdenking 75 jaar vrijheid samen, maar zonder publiek

  06 mei 2020

  In Wageningen, Stad der Bevrijding, vindt dit jaar een aangepast programma plaats op 4 en 5 mei om 75 jaar vrijheid te herdenken. Weliswaar zonder publiek, maar meer dan ooit samen en bovendien voor iedereen te volgen via tv of internet.

 • Onderzoek bijstand Wageningen levert hogere uitstroom naar werk

  04 mei 2020

  Vandaag heeft het college van b en w de minister geïnformeerd over de eindresultaten van het Wageningse onderzoek naar de bijstand. De resultaten laten zien dat er meer inwoners uitstromen naar werk bij een aanpak gebaseerd op vertrouwen en meer ruimte voor de inwoners om eigen keuzes te maken.

 • Aangepast programma Wageningen 4 en 5 mei

  30 april 2020

  In verband met het coronavirus heeft Wageningen een alternatief programma opgesteld voor 4 en 5 mei.

 • Wageningen ondertekent manifest opvang alleenstaande vluchtelingenkinderen Griekenland

  24 april 2020

  Stichting Vluchteling, Defence for Children en VluchtelingenWerk hebben een manifest opgesteld waarin zij het Kabinet oproepen om solidariteit te tonen in Europa, ook met kinderen op de vlucht. Zij vragen het kabinet om alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de kampen van de Griekse eilanden op te vangen.

 • Getekende vrijstelling erehaag bij uitvaarten

  24 april 2020, pdf, 323kB

  Noodverordening coronacrisis veiligheidsregio VGGM

 • Bedrijfslening beschikbaar

  23 april 2020

  Ondernemers in Wageningen kunnen nu een speciale lening aanvragen als ze door de coronacrisis te weinig geld hebben om hun bedrijfslasten te betalen. De gemeente Ede voert de regeling uit voor de gemeente Wageningen dus u kunt de regeling aanvragen via de website van gemeente Ede.

 • Heel Nederland verbonden door Vrijheidsvuur

  23 april 2020

  Vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur door lopers verspreid over heel Nederland. Deze activiteit kan echter niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Daarom roept Wageningen45 héél Nederland op zelf het Vrijheidsvuur te ontsteken én digitaal door te geven via www.vrijheidsvuur.nl.

 • Maatregelen corona verlengd; wel meer ruimte voor kinderen en jongeren

  30 april 2020

  We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren, worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

 • Oude kleding en ander textiel tijdelijk thuis bewaren

  21 april 2020

  Heeft u thuis oude kleding en textiel liggen dat gerecycled moet worden? Bewaar dit alstublieft nog even thuis. Vanwege de coronacrisis ligt de verwerking van textiel wereldwijd stil.

 • Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang uiterlijk in juli

  21 april 2020

  Ouders die de eigen bijdrage voor de kinderopvang hebben doorbetaald, krijgen die in juni, uiterlijk juli, vergoed. De vergoeding van de eigen bijdrage kinderopvang heeft betrekking op de Corona maatregelen van het kabinet voor de periode 16 maart tot en met 28 april.

 • Provincie steunt sociale initiatieven in coronatijd

  16 april 2020

  COVID-19 (het coronavirus) zet de samenleving onder grote druk. Brengt u mensen met elkaar in contact, ondanks alle maatregelen? En doet u dat samen met anderen? Dan vergoedt de provincie mogelijk de kosten!

 • Ook non-food marktkramen welkom in Wageningen

  15 april 2020

  Vanaf zaterdag,18 april 2020 zijn ook de niet voedsel kramen weer welkom in Wageningen. Alle voedsel gerelateerde kramen staan op woensdag en zaterdag op en rondom de kerk in het centrum. De niet voedsel kramen krijgen op de vaste marktdagen, een eigen plek op de parkeerplaatsen aan de Costerweg (naast de Hoogvliet).

 • Extra aandacht voor legionella bij afvalwaterzuiveringsinstallaties

  14 april 2020

  Provincie Gelderland heeft extra aandacht voor het voorkomen van verspreiding van legionella door afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s). Uit onderzoek van het RIVM bleek vorig jaar dat deze installaties mogelijk een verhoogd risico op verspreiding van legionella naar de omgeving met zich meebrengen. Bij 12 afvalwaterzuiveringsinstallaties in Gelderland is volgens het RIVM groei en verspreiding van de legionellabacterie aannemelijk. Bij drie daarvan is ook daadwerkelijk legionella geconstateerd. Daarom zijn extra maatregelen nodig om mogelijke verspreiding te voorkomen.

 • Paasboodschap van de burgemeester

  09 april 2020

  Burgemeester van Rumund heeft een paasboodschap opgenomen voor de inwoners van Wageningen.

 • Extra steun voor sport en cultuur in Wageningen

  08 april 2020

  Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 april aanvullende maatregelen vastgesteld voor Wageningse sport- en cultuurorganisaties.

 • Gemeente Wageningen vindt haven niet juiste locatie voor ecodorp

  07 april 2020

  Wageningen wil op korte termijn van start gaan met het ontwikkelen van een kader rond andere manieren van wonen die we in onze samenleving zien, zoals onder andere ecodorpen, Tiny Houses en creatieve broedplaatsen. Uiteraard in afstemming met de inwoners, initiatiefnemers en andere belanghebbenden.

 • Geert van Rumund langer burgemeester

  02 april 2020

  Geert van Rumund blijft langer burgemeester van Wageningen. Hij stelt zijn pensioen uit tot 1 juni 2021. Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan stabiliteit in Wageningen in een onzekere tijd. Daarnaast kan de gemeenteraad straks op deze manier alsnog op zoek naar de best mogelijke opvolger, en is er geen waarnemend burgemeester nodig.
  Vanwege de coronacrisis zijn immers in heel Nederland de benoemingsprocedures voor burgemeesters stilgelegd.

 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  01 april 2020

  Maandag 31 maart heeft het kabinet besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april.

 • Corona-update burgemeester Geert van Rumund

  30 maart 2020

  Bekijk het nieuwste interview gemaakt door RTV Rijnstreek met onze burgemeester.

 • Nieuwe noodverordening per 27 maart 2020

  27 maart 2020

  In deze noodverordening zijn de aanvullende maatregelen verwerkt, die op 23 maart werden aangekondigd. De noodverordening van 17 maart vervalt hiermee.

 • Emmaus voorlopig gesloten, geen kringloopspullen inleveren

  27 maart 2020

  Vanwege de coronamaatregelen is Emmaus voorlopig dicht. Hierdoor is het ook niet mogelijk om kringloopspullen bij Emmaus af te geven.

 • Uitstel gemeentelijke belastingen voor ondernemers

  25 maart 2020

  Nederland verkeert in een crisis door het coronavirus. De genomen maatregelen door het kabinet hebben een enorme impact op de samenleving. De Gemeente Wageningen wil ondernemers helpen door ze uitstel te verlenen van de betaling van de gemeentelijke belastingen. Ondernemers kunnen daarvoor een aanvraag indienen. Het uitstel geldt voor de periode tot en met 31 juli van dit jaar.

 • Bevrijdingsevenement Wageningen 2020 gaat niet door

  23 maart 2020

  Vanwege de coronacrisis kan het Bevrijdingsevenement niet zoals aangekondigd plaatsvinden.

 • Extra tijd om te reageren op visie buitengebied

  23 maart 2020

  De gemeente Wageningen wil graag samen met u de visie voor het buitengebied afmaken.

 • Burgemeester over de coronacrisis

  20 maart 2020

  Bekijk het interview gemaakt door RTV Rijnstreek met de burgemeester van Wageningen.

 • Sportparken gesloten

  20 maart 2020

  Gemeente Wageningen heeft besloten om de sportparken af te sluiten, tenminste tot en met maandag 6 april.

 • Extra ondersteuning voor zelfstandige ondernemers in verband met het coronavirus

  19 maart 2020

  Er komt een tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten vanwege het coronavirus.

 • Denk online mee over onze nieuwe burgemeester!

  19 maart 2020

  De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Wageningen is begonnen.

 • Kom alleen als het echt moet naar het afvalbrengstation

  19 maart 2020

  Bewoners lijken de pandemie te gebruiken om hun huis en tuin eens flink op te ruimen. We zien de bezoekersaantallen bij de afvalbrengstations op de doorgaans rustigere doordeweekse dagen stijgen.

 • Derde lentecollege van 9 april geannuleerd

  18 maart 2020

  In verband met de maatregelen rond het Coronavirus is besloten om ook het derde lentecollege, met het thema ‘Stad van de toekomst’ van 9 april te annuleren.

 • Videoboodschap burgmeester Van Rumund over coronavirus

  17 maart 2020

  Videoboodschap burgmeester Van Rumund over coronavirus

 • Informatie over het coronavirus

  17 maart 2020

  Het kabinet heeft landelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op deze pagina leest u wat de maatregelen betekenen voor Wageningen.

 • Gemeentelijke maatregelen in verband met het coronavirus

  16 maart 2020

  Gemeente Wageningen voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van alle inwoners en volgt daarbij de richtlijnen van het Rijk. Zo worden gemeentelijke evenementen met meer dan honderd aanwezigen afgelast en werken zoveel mogelijk medewerkers van de gemeente thuis.

 • Noodverordening afgekondigd in regio

  14 maart 2020

  De voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Ahmed Marcouch, heeft een noodverordening afgekondigd.

 • Eikenprocessierups in Wageningen

  12 maart 2020

  Op veel eiken komen in de maanden mei, juni en juli behaarde eikenprocessierupsen voor, de rups van een nachtvlinder.

 • College steunt oproep om 500 vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden een veilige plek te bieden in Nederland

  12 maart 2020

  Het college van Wageningen ondersteunt de oproep van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children aan het Kabinet om 500 verweesde kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland in Nederland op te vangen.
  Er leven ruim 22.000 mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden. Onder deze vluchtelingen zijn 5.000 extreem kwetsbare alleenstaande kinderen. Griekenland heeft Europa meerdere keren om hulp gevraagd om de meest kwetsbaren te herplaatsen. Frankrijk, Finland, Portugal en Luxemburg hebben onlangs toegezegd om kinderen over te nemen. Ook burgemeesters in Duitsland hebben hun steun betuigd. Het Nederlandse kabinet houdt tot nu toe de boot af.

 • Coronavirus

  30 januari 2020

  Waar kunt u terecht met al uw vragen over het coronavirus?

 • Webarchief

  Bekijk oudere nieuwsberichten via ons webarchief.