Direct naar de content

De Nude sluit 'Dorpendeal' met provincie Gelderland om leefbaarheid te verbeteren

Gepubliceerd op:

Bewoners van de Wageningse wijk Nude hebben een plan gemaakt om elkaar gemakkelijker te ontmoeten. Bijvoorbeeld bij mooie plekken of tijdens culturele en sportieve activiteiten. Maar ook bij verbindende groenactiviteiten, zoals samen een voedselroute en moestuin(bakken) maken en bij zwerfafvalactiviteiten. Provincie Gelderland stelt hiervoor een ‘Dorpendeal’ subsidie beschikbaar. Op 7 september 2022 is er een feestelijk moment om dit te vieren.

De ‘Dorpendeal’ is door de provincie bedacht om de sociale verbinding in wijken en dorpen in Gelderland groter te maken. In het plan dat bewoners van de Nude met hulp van de Woningstichting, Solidez, Buurtbedrijf NuDe Toekomst, Sportservice, OBS de Wereld en de gemeente Wageningen hebben gemaakt, staat elkaar ontmoeten centraal.

Verbinding door ontmoeting

Bewoner Johanna Cuelenaere: “Om zelf ook uit de eenzaamheid te komen, zet ik mijn schouders eronder. Samen met bewoners willen we een wijk maken waarin je kunt ontmoeten, werken, leren en inspireren. Buurtbewoners kunnen zo meer doen en met elkaar in contact komen. Het maakt de Nude rijk!”.

Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog over de ‘Dorpendeal’ Nude: “Sociale verbondenheid bevordert een goede omgang met elkaar én zorgt voor een fijne leefomgeving. Met onze ‘dorpendeals willen we deze sociale verbondenheid in onze dorpen, wijken en buurten versterken. Ik kijk dan ook uit naar de uitwerking van dit mooie plan in Wageningen.”

Wethouder Anne Janssen: “Met deze subsidie van de provincie kunnen we mooie plannen uitvoeren van de bewoners zelf. Ik ben blij dat in alle plannen ontmoeting centraal staat en dat er veel aandacht is voor sport en bewegen, cultuur en groen. Samen met de bewoners en alle organisaties gaan we werken aan een groen, leefbaar en gezellige Nude.”

Wat zijn de plannen?

In het plan dat bewoners van de Nude hebben gemaakt, staat elkaar ontmoeten centraal. Aanstaande woensdag 7 september is er een feestje in de Nude om te vieren dat de ‘Dorpendeal’ begint. Dan kan men (verder) kennis maken met ‘Nuderijk’. Dat is de naam van de Dorpendeal in de Nude. Er is twee jaar de tijd om het plan uit te voeren. De bewoners gaan samen met de genoemde organisaties het plan Nuderijk de komende tijd verder uitwerken en beslissen wat eerst gaan gebeuren. Zo wil men van het Groen van Prinstererplein een ontmoetingsplein maken waarbij bewegen belangrijk is. En op het Schaepmanplein is de wens veel tegels te vervangen door het water terug te brengen. Bij dit ontmoetingsplein gaat het vooral om cultuur en groen. Ook wil men de ontmoetingsplaats bij de vijver opnieuw inrichten zodat hier weer wat activiteiten mogelijk zijn. Groen is belangrijk in het plan. Er komen geveltuintjes en moestuinbakken en ook is het de bedoeling tuingereedschap te kopen dat iedereen kan lenen. Verder staat een leerzame voedselroute door de Nude in het plan. Daarnaast willen we samen het zwerfafval minder maken. En natuurlijk veel activiteiten organiseren zodat bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Waarom de naam ‘Nuderijk’?

Een aantal bewoners van de Nude heeft de naam ‘Nuderijk’ bedacht. Een mooie naam voor een mooi gebied. Aan de westkant van Wageningen ligt de Nude, tussen de Grebbedijk (Nude), de Costerweg en de Lawickse Allee. In die Nude vormen de bewoners samen Nuderijk. Hier wonen namelijk prachtige mensen uit veel delen van de wereld, met verschillende geschiedenissen, leeftijden, geloof en cultuur. Maar die kennen elkaar niet zo goed en sommigen zouden dat wel willen. Nuderijk is een idee van, door, en met bewoners en andere partners die hier door het delen van verhalen verandering in gaan brengen. Naast de verhalen werken zij ook aan veel ontmoetingsplaatsen en momenten. Plus het verder netjes houden en het groener maken van de wijk. En het mooie is dat alle bewoners voordeel kunnen hebben van Nuderijk. Dat kan door mee te helpen met de verschillende werkgroepen. En door gezellig deel te nemen aan een activiteit of zelf ideeën aan te dragen! Nuderijk is voor alle bewoners!

Programma 7 september van ‘Nuderijk’

Om 14.00 uur start het programma met sportieve en creatieve activiteiten voor kinderen. Dit is op het Groen van Prinstererplein en daar tegenover in en bij het Huis van de wijk de Nude. Vanaf 14.00 uur is ook een postertentoonstelling over het ‘Nuderijk’ te zien in het Huis van de wijk. Rond 16.30 uur is er een spel voor alle leeftijden in het Huis van de wijk. Hierbij zijn leuke prijzen te winnen. Om ongeveer 17.00 uur is de officiële opening van het ‘Nuderijk’. Daarna start een ’toer door het Nuderijk’ vanaf het Huis van de wijk. Deze toer duurt tot ongeveer 18.00 uur. Tot slot is er een ontmoeting in het Huis van de wijk tot 19.00 uur. Daarbij is een hapje en een drankje. Iedereen is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.