Direct naar de content

4 oktober: Dierendag!

Gepubliceerd op:

Vandaag is het 4 oktober en dat betekent: Dierendag! Op deze dag zetten Nederlanders hun huisdieren extra in het zonnetje. Laten we ook de dieren die het minder goed hebben niet vergeten. Vandaag besteden we aandacht aan 2 dieren in onze stadsgracht; de gans en de schildpad. De gans hoort er thuis, maar de schildpad niet.

Schildpadden

De schildpad is een exotisch dier en kan in ons koude buitenwater niet overleven. Ze gaan namelijk pas eten als het water boven de 18 graden komt en dat gebeurt bijna niet in Nederland. De schildpad verhongert dus en het kan jaren duren voordat hij een hongerdood sterft. De gemeente probeert daarom de schildpadden te vangen met een vangkooi in het water. We hebben al 8 schildpadden gevangen die nu een plek krijgen bij Stichting Schildpaddenopvang Nederland.

Hoe komen die schildpadden in de stadsgracht terecht? Jammer genoeg worden deze dieren gedumpt door mensen die er niet meer voor willen of kunnen zorgen. Heeft u een schildpad waar u niet meer voor kunt zorgen? Bel dan Dierenambulance Nederrijn(Externe link) , zij komen de schildpad ophalen.

Ganzen

De ganzen aan de stadgracht zijn al jaren bekende inwoners van de stad. De gemeente zorgt er voor dat de groep niet te groot wordt, zodat ze hier fijn kunnen blijven wonen. De ganzen worden flink verwend door inwoners die ze voeren. Alleen is brood geen goede maaltijd voor ganzen. Dat is slecht voor de gezondheid en kan steekvleugels veroorzaken. Al het voedsel dat ze nodig hebben, vinden ze zelf. Wilt u ze toch wat geven, geef dan voer dat geschikt is voor ganzen, zoals graan.