Direct naar de content

Proef bestrijding mediterraan draaigatje Churchillweg

Gepubliceerd op:

De gemeente gaat een proef doen om het mediterrane draaigatje te bestrijden. De afgelopen jaren heeft de gemeente met een adviesbureau geprobeerd een oplossing te zoeken voor het tegenhouden van deze zwarte glanzende mier. Bestrijdingsmiddelen zijn van de wet niet toegestaan of niet goed gevonden binnen de gemeente. Ook blijken de meeste middelen niet goed genoeg te zijn.

Naast de last die de inwoners van het diertje hebben, heeft de gemeente ook last bij wegen en paden. Nu blijkt ook dat de groep mieren op dit moment gegroeid is richting Hoevestein. Voor de aanleg van de snelfietsroute tussen Ede en Wageningen wordt dat een probleem. Daarom gaat de gemeente een proef doen die bedoeld is om de groep mediterrane draaigatjes te laten inkrimpen.

Uitvoering proef

In week 38 (19-25 september) zal er een proefvak komen vanaf hoek Hoevestein richting de Kennedyweg. Voor de proef zetten we een gedeelte van het voetpad en fietspad vanaf het kruispunt Hoevestein en Churchillweg af. Het kaartje boven dit bericht laat zien waar het is. Het voetpad en fietspad sluiten we tijdelijk af met bouwhekken. Tijdens dit werk kan men geen gebruik maken van dit deel van het voetpad en fietspad. De weg blijft open voor al het verkeer. Een verkeersregelaar komt om het verkeer te regelen en te helpen. Fietsers kunnen over de weg fietsen. En voetgangers kunnen oversteken om verder te kunnen.

Hoe doen we de proef?

Het deel van het voetpad en fietspad binnen de bouwhekken breken we open. Daarna lossen we heet water in het open gedeelte. Deze activiteit wordt vaker herhaald. Het hangt af van het resultaat om te kunnen bepalen hoelang de behandeling door moet gaan. Het gaat om een proefvak van circa 420 vierkante meter. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) zal er elke week bekijken en bijhouden hoe de ontwikkeling van het mediterrane draaigatje is. Op basis daarvan kunnen we bepalen hoelang de proef gaat duren.