Direct naar de content

Koninklijke Onderscheiding voor muzikale partners Ger Vos en Gonny van der Maten

Gepubliceerd op:

Ger Vos en Gonny van der Maten zijn zondag genoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De inwoners van Wageningen ontvingen de Koninklijke Onderscheiding na afloop van hun afscheidsconcert bij het Concertkoor Haarlem. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen verraste de 2, die muzikaal als in het dagelijkse leven partners zijn.

Dirigent in hart en nieren

Ger Vos was meer dan 30 jaar dirigent bij het Concertkoor Haarlem. Daarnaast was hij dirigent van veel andere koren, waaronder in Wageningen het Toonkunstkoor, vocaal ensemble Vivavoce en WSKOV. Het dirigeren was zijn lust en zijn leven. “Als ik op de bok sta, vergeet ik alles om me heen”, zei hij ooit in een interview. Maar dat deed hij niet ter meerdere eer en glorie voor zichzelf. “Het is prachtig om als dirigent een groep amateurs naar je hand te zetten en hen naar een semiprofessioneel niveau te brengen”, zo legt hij zijn passie uit.
Burgemeester Wienen roemde Ger Vos om zijn buitengewone hoeveelheid positieve energie, onvoorwaardelijke liefde voor de muziek en de geconcentreerde band tussen koor en dirigent. “U was echter meer dan een dirigent”, aldus Wienen. “U was ook echt een sfeermaker die wist dat de zangers en zangeressen naast het repeteren en optreden vrienden moesten zijn.”

Het dirigentschap bij het Concertkoor Haarlem heeft Ger Vos ook privé iets prachtigs opgeleverd. Hij ontmoette daar Gonny van der Maten en al snel werden zij levenspartners. “Een prachtige vorm van samenspel, waarin de liefde voor elkaar en die voor de muziek harmonieus in elkaar overgaan. Jullie vormen een unieke muzikale eenheid, toegewijd aan de muziek, samen brengen jullie het Concertkoor tot grote hoogte”, bracht Wienen het stel alle lof toe.

Veelzijdige pianiste met organisatietalent

Nadat Wienen meedeelde dat Ger Vos de Koninklijke Onderscheiding meer dan verdiend heeft voor zijn bijdragen aan de muziek, verraste hij ook Gonny van der Maten. “Naast uw werk bij het Concertkoor Haarlem, bent u ook zelf repetitor, concertorganist, dirigent, cantor-organist, en docent. Daarnaast componeert u en draagt u teksten voor. U bent ook heel actief in het muziekleven als organisator van concerten.” Naast de waardering voor haar muzikale en organisatorische kwaliteiten speelde Gonny van der Maten samen met Ger Vos volgens Wienen ook een belangrijke rol voor de familiaire sfeer die het Concertkoor Haarlem kenmerkt. “Alle reden waarom ook zij de Koninklijke Onderscheiding meer dan verdiend heeft”, aldus Wienen.