Direct naar de content

Wagenings Erezilver voor de burgemeester van Gödöllő

Gepubliceerd op:

Doctor György Gémesi is zaterdag 8 oktober door zijn Wageningse collega Floor Vermeulen onderscheiden met het Wagenings Erezilver. De heer Gémesi is burgemeester van de Hongaarse gemeente Gödöllő waarmee Wageningen een stedenband heeft.  “Met zijn persoonlijke benadering en betrokkenheid is burgemeester Gémesi van grote betekenis voor de band tussen Wageningen en Gödöllő. Daarmee ook voor veel inwoners en organisaties in Wageningen.  Het Wagenings Erezilver is daarom meer dan verdiend” vertelde burgemeester Vermeulen in zijn toespraak.

Stedenband

Gödöllő en Wageningen hebben sinds 1992 een stedenband. Inwoners en organisaties uit beide gemeenten gaan sindsdien jaarlijks bij elkaar op bezoek. De stedenband is van grote waarde en mede mogelijk door inzet van veel vrijwilligers, Stichting Stedenband Wageningen Gödöllő en Stichting WGWG. Het bezoek van dit jaar stond met diverse feestelijke activiteiten in het teken van 30 jaar stedenband. Tijdens het slotdiner sprak burgemeester Vermeulen zijn grote dank uit aan burgemeester Gémesi. “Vele Wageningse en Hongaarse organisaties op gebied van welzijn en gezondheidszorg, vrijwilligerswerk, natuur en milieu, scholen en vele inwoners konden op een zeer laagdrempelige wijze met elkaar kennismaken en van elkaar leren. Zonder de inzet en het enthousiasme van burgemeester Gémesi was dit niet mogelijk geweest.”

Leren van elkaar

György Gémesi is sinds 1990 burgemeester van Gödöllő. In die rol was hij nauw betrokken bij de start van de stedenbandrelatie tussen Gödöllő en Wageningen in 1992. Burgemeester Gémesi zette zich sinds die tijd altijd voor de contacten tussen groepen en organisaties uit Gödöllő en aanverwante organisaties in Wageningen. “Zijn enthousiasme en warmte droegen bij aan ontmoetingen met veel groepen en organisaties. Ze leerden elkaars verschillen en overeenkomsten kennen. Er ontstonden vriendschappen en vooral dat je over en weer veel van elkaar kon en nog steeds kunt leren”, sprak burgemeester Vermeulen.

Belangrijke thema’s

Ook is burgemeester Gémesi ieder jaar aanwezig op 4 en 5 mei in Wageningen. Het is voor hem een grote eer om hierbij aanwezig te zijn en hij legt elk jaar een bloemstuk bij het monument aan de Costerweg. In 2019 ondertekende hij samen met de burgemeesters van Mörfelden-Walldorf en Wageningen een resolutie om aandacht te schenken en behouden voor democratie, mensenrechten en discriminatie en racisme. Voor burgemeester Gémesi zijn dit belangrijke thema’s om aan te werken. Evenals Wageningen is hij ook lid van Mayors for Peace.