Direct naar de content
Lancering de Voorzieningenwijzer

De VoorzieningenWijzer geeft inwoners meer financiële ruimte

Gepubliceerd op:

Gemeente Wageningen lanceert unieke armoedebestrijdingstool De VoorzieningenWijzer. Op deze manier helpen we inwoners om meer financiële ruimte te hebben. Na een adviesgesprek heeft de inwoner meer grip op het geld dat hij kan uitgeven. Het gesprek helpt ook om beter te weten wat de inwoner nodig heeft om mee te kunnen doen in de samenleving.

Guido van Vulpen, wethouder Armoedepreventie: “We hebben een stevige ambitie. We willen dit jaar 300 gezinnen adviseren met De VoorzieningenWijzer. Dat zijn bijvoorbeeld gezinnen die met moeite iedere maand hun rekeningen betalen. Of gezinnen die weinig geld achter de hand hebben voor onverwachte uitgaven of cadeautjes. Ook kan de financiële situatie in één keer veranderen. Deze aanpak helpt om gestructureerd te kijken naar waar inwoners gebruik van kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld een goede zorgverzekering zijn of manieren om te besparen op de energierekening.”

Wat geldt voor jou?

Er zijn veel sociale voorzieningen en hulpregelingen binnen gemeente Wageningen, zoals toeslagen, vergoedingen, gemeentelijke minimaregelingen en speciale stichtingen. Toch maakt niet iedereen die er recht op heeft gebruik van deze steunmaatregelen. Vaak weten mensen niet welke hulp er is en hoe ze daar gebruik van kunnen maken. Ook hebben ze vaak niet de rust om daar meer over te weten komen. Met als gevolg:

97% maakt geen of onvoldoende gebruik van gemeentelijke voorzieningen; 74% heeft geen zorgverzekering die past bij de persoonlijke situatie; 31% is beter af met een ander energiecontract; 16% van de groep die geen belastingaangifte doet, zou daar financieel voordeel bij hebben; 7% weet niet dat hij in aanmerking komt voor toeslagen.

Via  de website www.datgeldtvoormij.nl kunnen inwoners van Gemeente Wageningen een adviesgesprek aanvragen. De adviseur weet precies welke toeslagen en/of regelingen van toepassing zijn. Ook kijkt de adviseur of de inwoner bij de meest geschikte zorgverzekering en energiebedrijf zit. Eventueel regelen de adviseur en de inwoner dit samen.

Begin

Op dinsdag 12 juli gaf Guido van Vulpen, wethouder Armoedepreventie een paar folders aan betrokken organisaties zoals Schuldhulpmaatje, Humanitas, de Voedselbank Wageningen, Solidez, de Woningstichting, de Cliëntenraad en het Startpunt. De komende maanden zal gemeente Wageningen op meerdere manieren informatie geven over De VoorzieningenWijzer.