Direct naar de content

Koninklijke onderscheiding voor verbinder Madelon Bino

Gepubliceerd op:

Madelon Bino ontving dinsdag 11 oktober een Koninklijke onderscheiding. Zij werd
Ridder in de Oranje van Oranje-Nassau. Madelon ontving deze onderscheiding voor haar jarenlange inzet om mensen van diverse culturen samen te brengen. Vanuit haar werkzame leven, maar ook als vrijwilliger zette zij zich in om de joodse cultuur en geschiedenis levend te houden. “Als iemand als vechter voor vrijheid haar steentje heeft bijgedragen aan het verbinden van mensen met verschillende achtergronden, dan bent u dat”, aldus burgemeester Floor Vermeulen.

Leer je Buren Kennen

In haar werkzame leven was Madelon Bino actief bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (LJG). Daar stimuleerde zij het contact tussen mensen op sociaal, pastoraal en cultureel gebied. Ook stond zij aan de basis van het project ‘Leer je Buren Kennen’. Het nieuwe gebouw van de LJG stond direct naast een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Op deze school zaten veel studenten van niet westerse achtergrond die op straat negatieve teksten uitten over Joden en Israël. Madelon Bino ging met hen het gesprek aan en zocht de verbinding. Via dit project zijn inmiddels al zo’n 15.000 leerlingen en studenten ontvangen in het LJG om ze te laten zien wat jodendom en joods zijn eigenlijk is.

Actief vrijwilligster

Als vrijwilliger droeg Madelon Bino bij aan het project Survivor of the Shoah van regisseur Steven Spielberg. Zij interviewde hiervoor mensen die weinig over de oorlog praatten. Nu spraken ze zich voor het eerst uit en vaak gaven ze na afloop de opnamen aan hun kinderen. In Amsterdam organiseerde zij het Joods Korenfestival met als doel om de joodse cultuur levend te houden.

In Wageningen is Madelon Bino actief in de Stichting Joods Erfgoed Wageningen. Op haar initiatief is in 2017 gestart met de Wageningse editie van het landelijke programma Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet. “In nauwe samenwerking met organisatoren van de lokale 4 mei herdenkingsactiviteiten laat u op deze manier een breed publiek kennismaken met mooie verhalen”, aldus burgemeester Vermeulen. “U denkt mee over mogelijke sprekers voorafgaand aan de Stille Tocht op 4 mei en u sprak daar drie jaar geleden zelf ook. Uw oproep daar kenmerkt u: ‘Voorkom uitsluiting van groepen. Ga naar mensen toe. Vraag dingen en praat met ze. Wij kunnen allemaal persoonlijk keuzes maken om iets te doen, ter nagedachtenis aan al die mensen die niet die kans kregen”.

Motiveren en verbinden

“En u laat het niet bij woorden alleen. U weet daadwerkelijk mensen vanuit verschillende achtergronden te motiveren en te verbinden tot een gezamenlijk doel. Een doel die altijd gericht is om zaken die beter kunnen of beter zouden moeten ook echt beter te maken. Daarom is het voor mij een grote eer om deze onderscheiding aan u uit te reiken”, aldus burgemeester Vermeulen.