Direct naar de content

Gemeente Wageningen staat stil bij de afschaffing van slavernij

Gepubliceerd op:

Op 1 juli herdenken we in heel Nederland het einde van de slavernij tijdens Keti Koti. Op die datum in 1863 is de slavernij officieel afgeschaft in Suriname en het Caribisch gebied. De gemeente Wageningen vraagt aandacht voor dit belangrijke moment in de geschiedenis. Daarom zal de vlag op het stadhuis vrijdag halfstok hangen en op zaterdag helemaal wapperen.

Keti Koti

Burgemeester Floor Vermeulen: “Het herdenken en vieren van Keti Koti is heel belangrijk om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd en de invloed hiervan op onze samenleving. We moeten stilstaan bij de oneerlijkheid en werken aan een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft en we iedereen met respect behandelen. Laten we daarom onze vlaggen halfstok hangen op vrijdag en met trots laten wapperen op zaterdag. Dit als teken van onze verbondenheid. Zo zetten wij een stap naar een eerlijke toekomst voor iedereen.”

Geschiedenis

Op 1 juli 1863 is de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied officieel afgeschaft. Maar in Suriname moesten veel mensen nog 10 jaar lang werken als slaaf op de plantages. Dit was om de schade voor de plantagehouders tegen te gaan. Daarom zien veel mensen 1873 als het echte jaar waarin de slavernij is afgeschaft. Pas de laatste jaren is er meer aandacht voor deze zwarte bladzijde uit het verleden. Daarom is 2023 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Programma

Voor het tweede jaar op rij staat Wageningen stil bij Keti Koti. Dit jaar vinden allerlei activiteiten plaats, waaronder een herdenkingsceremonie met kranslegging om 15.00 uur op zaterdag 1 juli in het Torckpark. Burgermeester Floor Vermeulen houdt een toespraak.