Direct naar de content

Benedenbuurtse huurders van de Woningstichting ook aardgasvrij

Gepubliceerd op:

Huurders van de Woningstichting in de Benedenbuurt (Wageningen) krijgen in 2025 een aansluiting op het warmtenet dat daar wordt ontwikkeld. Zo kunnen alle buurtbewoners – woningeigenaren én huurders – profiteren van duurzaam opgewerkte warmte. De Woningstichting en warmtebedrijf WOW gaan hierin nu officieel samenwerken. Het is een belangrijke stap voor het project. Er doen nu voldoende huizen mee om het warmtenet te kunnen aanleggen.

Het warmtenet komt in de Benedenbuurt, een jaren 50-wijk in het oosten van de stad Wageningen met 108 koopappartementen, 167 huurwoningen en 183 eengezinswoningen, vooral twee-onder-een kap. Het warmtenet komt in het gebied tussen de Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg en Ritzema Bosweg. De warmte zal worden opgewekt aan de Dolderstraat 88, een voormalige korfballocatie. Daar haalt een grote warmtepomp warmte uit de omgevingslucht. Een leidingstelsel transporteert water van ‘s zomers 60 graden en ‘s winters 70 graden naar de woningen. Bewonerscoöperatie WOW, de gemeente en warmteleverancier Kelvin zijn samen eigenaar van het warmtenet. Alle bewoners die klant worden, worden lid van de coöperatie. Zo wordt het warmtenet van iedereen.

Huurders enthousiast

Annelies Barnard, directeur van de Woningstichting: “Kwaliteit en verduurzaming zijn onze doelstellingen. We vinden het belangrijk om samen te werken met betrokken partijen uit de stad. Hier, bij het realiseren van het warmtenet in de Benedenbuurt, gebeurt dat allemaal. Het bijzondere in deze wijk is dat juist bewoners het initiatief hebben genomen voor de samenwerking. Hoe mooi is dat? Vorig jaar konden wij een mooi aanbod voor onze huurders neerleggen en tekende 83% voor akkoord. We hebben dit samen kunnen realiseren door goed overleg en een goede samenwerking met warmtebedrijf WOW en onze huurders.”

Project kan verder

“Deze beslissing geeft ons warmtenet de wind in de rug”, vertelt Joris Fortuin. Hij is voorzitter van coöperatie WOW, de groep bewoners die het initiatief van de grond af ontwikkelde, samen met warmteleverancier Kelvin en de gemeente. “We wisten al dat meer dan 80% van de bewoners met een koopwoning klant wordt bij WOW en van de interesse van een grote groep huurders. Met de huurders definitief erbij zijn er voldoende deelnemers voor een rendabel warmtenet. We kunnen de financiering nu rondmaken.”

Koploper binnen Nederland

Het warmtenet werd in 2018 geselecteerd als een van de 27 Nederlandse ‘Proeftuinen Aardgasvrije Wijken’ (PAW) en is een van de koplopers binnen de groep van 66 wijken. Wethouder Marije Eleveld: “Als wethouder vind ik het belangrijk dat duurzame energie beschikbaar komt voor iedereen. Maar het is geen eenvoudige opgave. We zijn vijf jaar verder en hebben al ongelooflijk veel stappen gezet. Zonder mensen die initiatief nemen en enorm doorzettingsvermogen komt dit niet tot stand. Pluim dus voor coöperatie WOW, de Woningstichting en alle betrokkenen. Zij laten zien dat het kan.”

Volgende stappen

Op dit moment loopt de procedure voor aanvraag van de omgevingsvergunning en voor aanbesteding van de graafwerkzaamheden. Een installateur die de woningen op het centrale leidingnet aan gaat sluiten is al uitgekozen. Installateur Veolia gaat in de aankomende maanden bij de bewoners thuis langs om door te spreken hoe dat precies gaat. De planning is dat de aanleg van het netwerk start in 2024, tegelijkertijd met de vervanging van de riolering.
Kijk voor meer informatie over het warmtenet op: www.warmtebedrijfwow.nl