Direct naar de content

Wageningen wordt groener tijdens de Plant4Daagse 22-25 maart

Gepubliceerd op:

Net als vorige jaren organiseert de gemeente Wageningen, samen met groene partners, van 22-25 maart de Plant4Daagse. Tijdens deze dagen staan activiteiten centraal waarmee er meer groen in de stad komt. Op de 4 dagen zijn heel wat activiteiten te bezoeken en kunt u meedoen met het vergroenen op eigen tuin of balkon.

Waarom is er meer behoefte aan groen in de stad?

“Wethouder Erik-Jan Bijleveld: klimaatverandering zorgt voor meer regen en drogere zomers. Groen zorgt voor een koelere tuin in hete zomers en houdt regenwater vast. Het trekt vogels en andere dieren naar de tuin. En ook heel belangrijk: mensen worden gezonder en gelukkiger van uitzicht op groen. Daarom organiseren we de Plant4daagse met elkaar.”

Het programma

Woensdag 22 maart 10.15- 13.00 uur, bij het stadhuis op de Markt

Om 10.15 uur opent locoburgemeester Guido van Vulpen de Plant4Daagse, met het hijsen van de vlag voor het stadhuis.

Tijdens de markt delen leerlingen van Pantarijn PRO (praktijkonderwijs) plantjes uit aan winkelend publiek op de markt. Leerlingen gaan in gesprek met inwoners over meer groen in de tuin of op het balkon. In de Klimaatkeet kunt u advies krijgen over het afkoppelen van de regenpijp op het riool. Bij de Klimaatkeet kunt u een gratis zak compost (20 liter) ophalen (op=op).

Ook de scholen doen mee. Twee scholen krijgen een buitenles, door het IVN en Groene Wiel. Kinderen leren waarom bijen zo belangrijk zijn, wat een bijenoase doet en steken de handen uit de mouwen.

Vrijdag 24 maart Boomplantdag 11.45 tot 13.00 uur, Margrietplantsoen

Leerlingen van de basisschool De Dijk planten 15 bomen in het Margrietplantsoen.
Leerlingen van Pantarijn PRO en wethouder Erik-Jan Bijleveld helpen bij het planten van de bomen.

Vrijdag 24 maart 15.00 uur plantactie, Kees Mulderweg

Om 15.00 is de feestelijke opening van de bewoners-pluktuin aan de Kees Mulderflat. Zij hebben verschillende fruitsoorten geplant. En er komt nog veel meer groen bij als het aan de bewoners ligt.

Zaterdag 25 maart vanaf 10.00 uur, aftrap NK Tegelwippen en Sociaal Tuinieren

Om 10.00 is de aftrap van het NK Tegelwippen. Tot en met oktober proberen we zo veel mogelijk tegels in Wageningen te vervangen door groen. Alle inwoners met tegels in hun tuin kunnen meedoen. Kijk voor meer informatie op de website www.nk-tegelwippen.nl(Externe link) .

Vrijwilligers van Sociaal Tuinieren gaan aan de slag met het opknappen en vergroenen van een aantal tuinen in de Bloemenbuurt. Zo helpen ze tuineigenaren die dat zelf niet (meer) kunnen. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website van Stichting Present (Externe link)

Zaterdag 25 maart 13.30 tot 15.30 uur, kinderactiviteit Stadboerderij (Spijk 13)

Kinderen kunnen tussen 13.30 tot 15.30 uur bij de Stadsboerderij (Spijk 13) een ‘bijenbuffet’ te maken. Ze planten zomerbolletjes en mogen deze mee naar huis nemen.