Direct naar de content

Schip MS De Willemstad voor opvang vluchtelingen in de haven van Wageningen

Gepubliceerd op:

Het college van burgemeester en wethouders is bereid om mee te werken aan opvang van vluchtelingen door het COA op schip MS De Willemstad in de haven van Wageningen. De boot zal aanleggen aan de kade ’Het Stek’ en biedt voor maximaal 1 jaar plek aan 98 vluchtelingen.

De gemeente heeft vanuit het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het verzoek gekregen om een ander schip aan de kade Het Stek in te zetten als tijdelijke locatie. Het gaat om schip MS De Willemstad. Dit is een relatief klein schip waarmee meer dan de helft van kade Het Stek open blijft voor het normale bootverkeer. Dit schip komt in de plaats van het schip Azolla dat eerder mogelijk naar Wageningen zou komen voor opvang van vluchtelingen.

Stad der Bevrijding

Het schip gaat dienst doen als dependance van een van de twee bestaande Wageningse asielzoekerscentra. Het COA wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de zorg voor de omgeving. Burgemeester Floor Vermeulen en wethouder Maud Hulshof: “In Wageningen Stad der Bevrijding voelen we altijd de urgentie om mensen die door oorlog, gevaar en vervolging niet in vrijheid kunnen leven gastvrij op te vangen. Wij zijn blij dat we met het COA naast de aanwezigheid van twee asielzoekerscentra met 650 vluchtelingen en bovenop de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne nu nog extra plek aan bijna 100 vluchtelingen kunnen bieden. Zo kunnen we ook aanmeldcentra zoals Ter Apel te ontlasten.”

Vergunning

De vergunningaanvraag zal na dit principebesluit door het college namens de gemeente behandeld worden door Omgevingsdienst de Vallei, Met het COA worden nog definitieve afspraken gemaakt. Dan is ook bekend wanneer het schip kan worden ingezet.