Direct naar de content

Koninklijk Predicaat voor 100-jarige Nederlandse Dendrologische Vereniging

Gepubliceerd op:

De Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV) heeft het Predicaat Koninklijk gekregen van Koning Willem-Alexander. Bij de viering van hun 100-jarig bestaan in Hotel de Wereld gaf commissaris van de Koning Henri Lenferink de oorkonde aan voorzitter Jos Koppen.

Opgericht in Hotel de Wereld

De NDV begon op 10 juni 1924 in Hotel de Wereld om verwarring over de naamgeving van bomen en struiken op te lossen. Landschapsarchitect Leonard Springer nam het initiatief. Al snel publiceerde de vereniging een jaarboek en startte projecten zoals het zoeken naar nieuwe bomen tegen iepenziekte. Nu werkt de NDV samen met de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) en publiceert het jaarboek Dendroflora. Ze organiseren ook excursies, studiedagen en cursussen.

Waardering voor de NDV

Commissaris van de Koning Lenferink zei: “Het Predicaat Koninklijk laat zien hoeveel respect, waardering en vertrouwen de Koning heeft voor de NDV. De vereniging zet zich al honderd jaar in voor de studie van bomen en struiken en deelt deze kennis met iedereen.”

Waarom het Predicaat Koninklijk?

Het Predicaat Koninklijk wordt gegeven aan verenigingen die minstens 100 jaar bestaan, belangrijk zijn voor het hele land en een goede naam hebben. Het staat voor respect en vertrouwen van de Koning.

Een echte Wageningse vereniging

Burgemeester Floor Vermeulen is beschermheer van de NDV. Hij zei: “De NDV zet zich al honderd jaar in voor de studie van bomen en struiken. Wageningen is al meer dan honderd jaar dé plek voor onderwijs en onderzoek naar land- en tuinbouw. In deze tijd van minder biodiversiteit en klimaatverandering blijft de NDV belangrijk. Het Predicaat Koninklijk is een verdiende eer.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente via onderscheidingen@wageningen.nl of telefonisch via (0317)492911.