Direct naar de content

WOII-veteraan Harry Rawlings (96) ontsteekt Nationaal Bevrijdingsvuur

Gepubliceerd op:

Op het 5 Mei Plein in Wageningen is vanavond het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken. In het NOS-programma ‘Vuur van de Vrijheid’ werd een brug gemaakt van herdenken op 4 mei naar vrijheid koesteren op 5 mei. Met optredens van Meau, Paul van Vliet, Victoria Koblenko, Jamai, Jacob Derwich, Karsu en vele anderen werden oorlogsslachtoffers herdacht én het belang van vrede en veiligheid benadrukt. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die te koesteren. De Britse WOII-veteraan Harry Rawlings en Floor Vermeulen (burgemeester Wageningen) ontstaken samen het bevrijdingsvuur. In de nacht van 4 op 5 mei brengen 1.500 lopers uit 80 loopgroepen (gemeenten) het vuur door heel Nederland.

Benefiet Herdenkingsconcert onder leiding van Victoria Koblenko

Eerder op 4 mei bracht Wageningen onder leiding van Victoria Koblenko een muzikale ode aan vrede en veiligheid: samen maken we het verschil! Muziek vertelt al eeuwenlang verhalen over landsgrenzen en door taalbarrières heen. Tijdens dit Benefiet Herdenkingsconcert, op het podium bij het WICC in Wageningen, werd geld ingezameld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Zoals President Zelensky tijdens de uitreiking van de Grammy’s uitsprak: “de bombardementen brengen stilte in Oekraïne, laat muziek vanuit de hele wereld die stilte opvullen om het verhaal van ons land te vertellen”. Wageningen45-directeur, Thera Westerhoud: “het is goed om vanuit Wageningen, de Stad der Bevrijding, onze solidariteit met Oekraïne te tonen. Bij het herdenken en koesteren van vrijheid past een blik de wereld. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar vrede en veiligheid is.” Doneren kan nog steeds via Wageningen45.nl.

Op 4 mei startte de herdenking met de Stille Tocht door Wageningen en de kranslegging bij het Monument voor de Gevallenen, georganiseerd door de 4Mei werkgroep. Bovendien was er de solotheatervoorstelling ‘Zij zagen Oorlog’ van Ksenia Marasanova. Ze nam het publiek mee naar zes mensen die in bewogen tijden een beslissing moeten nemen en elk goede bedoelingen hebben.

Programma 5 mei

Op 5 mei koesteren we de vrijheid. De oorlog in Oekraïne maakt ons allemaal pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is. En hoe we samen verantwoordelijk zijn om die vrijheid te koesteren en te bewaken. Dat doen we met onze blik op de wereld. Jaarlijks vragen we, vanuit de ‘Stad der Bevrijding’, aandacht voor het schokkende feit dat er sinds de Tweede Wereldoorlog, wereldwijd nog geen dag zonder oorlog is geweest. En is er dit jaar, als we op 5 mei de vrijheid koesteren, veel aandacht voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, want samen kunnen we een verschil maken!

Bekijk het hele nieuwsbericht en het programma op de website van Wageningen45.