Direct naar de content

Particuliere verhuurders krijgen hulp bij verduurzaming

Gepubliceerd op:

Vanaf 2030 moeten huizen die particulier worden verhuurd minstens een energielabel D hebben. Huizen die hier niet aan voldoen, mogen niet meer worden verhuurd. De gemeente Wageningen gaat verhuurders ondersteunen om huizen te verduurzamen om op tijd aan de nieuwe regels te voldoen.

Energielabel D

Het energielabel loopt van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het label geeft inzicht in het energieverbruik van een woning en laat zien welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn om het huis duurzamer te maken. Vanaf 2030 moeten particuliere huurhuizen minimaal een energielabel D hebben om verhuurd te mogen worden.

Uitnodiging

Zowel de overheid als de gemeente hebben middelen om verduurzaming makkelijker én betaalbaarder te maken. Verhuurders worden binnenkort uitgenodigd voor een (digitaal) gesprek. Daarin kunnen ze advies en hulp krijgen bij het aanvragen van subsidies, zoals de SPOR (Subsidieregeling Procesondersteuning Opschaling Renovatieprojecten). Vanuit deze regeling kunnen verhuurders een procesondersteuner inhuren die helpt bij het schrijven van een verduurzamingsplan.

Wethouder Verduurzaming Gebouwde Omgeving, Anne Janssen, zegt: ‘Wij vinden het belangrijk om verhuurders te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen, zodat huurders kunnen genieten van een comfortabel, energiezuinig huis met een lage energierekening’.

Samenwerken met huurders

In de uitnodigingsbrief die deze week naar particuliere verhuurders wordt verstuurd, vraagt de gemeente om vooral samen te werken met huurders. Met goedkeuring van de verhuurder kunnen huurders bijvoorbeeld subsidies aanvragen voor groene daken, gevels, het vergroenen van tuinen en het afkoppelen van regenpijpen. Hetzelfde geldt voor (verbeterde) isolatie en zonnepanelen. Dit verhoogt de waarde van de woning.

Meer informatie is te vinden op de website van Wageningen Duurzaam. Wilt u als verhuurder alvast een afspraak maken voor een gesprek? Stuur dan een e-mail naar robin.smale@wageningen.nl.