Direct naar de content

Gemeente Wageningen maakt korte film om asielzoekers wegwijs te maken 

Gepubliceerd op:

De gemeente Wageningen heeft samen met het lokale asielzoekerscentrum (AZC) een korte film gemaakt. Hierin doet een gezin uit het Wageningse AZC boodschappen in een lokale supermarkt. Via het filmpje wil de gemeente asielzoekers wegwijs maken in de Nederlandse manier van boodschappen doen. Daarnaast laat het supermarktmedewerkers en inwoners zien waar asielzoekers soms tegen aan lopen en hoe we hen daarbij kunnen helpen.

Het filmpje was voor het eerst te zien op 22 september 2022 in het stadhuis voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Het AZC gaat het filmpje gebruiken bij de voorlichting aan vluchtelingen op de locaties Wageningen en Renkum. Ook verspreidt ze het filmpje onder de andere AZC’s in Nederland. De gemeente deelt het filmpje met de lokale supermarkten met de vraag om het samen met de medewerkers te bekijken en er over te praten.

Maak contact met elkaar

De film gaat over een gezin dat woont in een AZC en boodschappen doet in de supermarkt. Hierbij komt het gezin in herkenbare situaties terecht, Zowel voor vluchtelingen als medewerkers van de supermarkt. De boodschap van de film is, als je contact met elkaar maakt, alles gemakkelijker en leuker wordt. Burgemeester Floor Vermeulen: “De korte film laat goed zien dat een winkelbezoek ook een leuk uitje kan zijn. Durf contact te maken en durf vragen te stellen aan elkaar. Zo leer je elkaar beter kennen. De bewoners van het asielzoekerscentrum zijn ook onze inwoners. Ik begrijp dat vluchtelingen hun weg zoeken in onze samenleving. De film kan ook leiden tot een mooi gesprek over elkaars culturen en leren van elkaar. Kortom, ik vind het een mooi resultaat!”

Onnodig vooroordelen

Wageningen is trots op haar asielzoekerscentra (POL-locaties) en over het algemeen zijn er geen problemen. Toch hoorde de gemeente in 2019 dat supermarkten in de stad soms klachten hadden over het gedrag van bewoners van het AZC tijdens winkelbezoek. De vluchtelingen zijn vaak onbekend met gedragsregels in Nederlandse winkels. Daarnaast kunnen medewerkers van de supermarkten soms onnodig vooroordelen hebben. De gemeente besloot met financiële steun van de landelijke overheid een korte voorlichtende film te maken die laat zien hoe het winkelbezoek voor iedereen gemakkelijker en leuker kan worden.

Script, spelers en locatie

Wagenings videobedrijf Mugmedia schreef in samenwerking met medewerkers van het AZC en andere betrokkenen een filmscript. De hoofdrolspelers zijn allemaal statushouders (mensen die hier mogen blijven) en hebben met het onderwerp een eigen ervaring.  De Wageningse supermarkt Albert Heijn vond het goed dat er in hun supermarkt gefilmd werd in de rustige winkeluren. Het filmpje is terug te vinden op Youtube(Externe link) .