Vragen over ondernemen en coronavirus

De economische en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus zijn voor iedereen voelbaar. Daarom is er een steun- en herstelpakket met tijdelijke financiële regelingen, een sociaal pakket en investeringsmaatregelen voor ondernemers en werknemers. Het steunpakket moet ervoor zorgen dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen en biedt zelfstandigen een overbrugging. Ook zijn er mogelijkheden om te zorgen dat het geld in de bedrijven blijft.

Regelingen vanuit de Rijksoverheid en de provincie

Het kabinet heeft maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Een overzicht van al deze financiele regelingen vindt u op de website van de Rijksoverheid

Regelingen vanuit gemeente Wageningen: TOZO, TONK en cultuursubsidie 

Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)

Heeft u een levensvatbaar bedrijf maar zit u tijdelijk financieel in de knel vanwege het coronavirus? Dan kunt u de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aanvragen. De Tozo heeft twee mogelijkheden: inkomenssteun en bedrijfskrediet. U kunt een van de twee aanvragen, of beide. Deze regeling geldt ook voor ZZP’ers. 

  • Vanaf 1 juli 2021 kunt u Tozo 5 aanvragen voor de maanden juli tot en met september 2021. In juli kunt u aanvragen voor juli, augustus en september. In de maand augustus kunt u aanvragen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2021. In september 2021 kunt u de uitkering terugwerkend aanvragen vanaf 1 augustus 2021. 
  • Heeft u al eerder Tozo 1, 2, 3, of 4 aangevraagd en ontvangen? Ook dan moet u Tozo 5 opnieuw aanvragen voordat u deze kunt ontvangen, U vult dan minder gegevens in omdat wij al gegevens van u hebben. 

Wageningse ondernemers vragen de regeling aan bij de gemeente Ede. Dit regelt u via de website van gemeente Ede. De voorwaarden voor het aanvragen van bedrijfskrediet vindt u ook op deze website.

Bijstand voor zelfstandigen

De bijstand voor zelfstandigen regelt u via de website van gemeente Ede. De voorwaarden voor het aanvragen van bijstand vindt u ook op deze website.

Financiële hulp woonkosten via TONK-regeling

Is uw inkomen door corona sterk gedaald en kunt u uw huur of hypotheek en de kosten van gas, elektriciteit en water niet meer betalen? Dan heeft u misschien recht op Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). U krijgt dan 1 keer een geldbedrag van de gemeente om uw woonkosten te kunnen betalen. De TONK-regeling is een laatste mogelijkheid en kan een aanvulling zijn op andere regelingen zoals de TOZO. U kunt de TONK tot 1 november 2021 aanvragen.

Vraag de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) direct aan. 

Waar kan ik terecht voor schuldhulpverlening?

Informatie over schuldhulpverlening voor (ex)-ondernemers.

‚Äč

Websites overheid en landelijk 
Websites speciaal voor beroepsgroepen

 

Alle Corona onderwerpen »