Direct naar de content

Zonnig Wageningen koestert de vrijheid!

Gepubliceerd op:

Vanuit Wageningen is op 5 mei de vrijheidsboodschap door Nederland verspreid. 1.500 lopers uit 80 loopgroepen brachten het Bevrijdingsvuur door heel Nederland.

Na een waardige Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Bevrijdingsdefilé ging het Bevrijdingsfestival Gelderland van start. In de Stad der Bevrijding kwamen 90.000 tot 95.000 mensen samen om de vrijheid opgetogen te koesteren. Een dag waarin de vrijheidsboodschap prominenter dan ooit aanwezig was. Op 5 mei, en eerder ook op 4 mei met een Benefiet Herdenkingsconcert – Wageningen voor Oekraïne, was er veel aandacht voor de kwetsbaarheid van vrede en veiligheid. En voor hoe we samen verantwoordelijk zijn om de vrijheid te koesteren.

Een programma voor en door Wageningen

14 podia door de stad, een gevarieerde programmering en het zonnige voorjaarsweer zorgden voor een gemoedelijke sfeer op Bevrijdingsdag. Vanuit eerdere edities bestond de wens om 5 mei weer samen met de stad en de lokale ondernemers vorm te geven: ‘een programma voor en door Wageningen’. Met 1 podium voor veelbelovend talent én professionele musici die een heel lastige coronaperiode achter de rug hebben. Bekende namen als Rondé, Donnie en MEROL brachten vele duizenden bezoekers samen bij het WICC-terrein. In het Arboretum was er bovendien ruimte om het gesprek met veteranen uit het Bevrijdingsdefilé aan te gaan in ‘Veterans stories shared’. Later op de avond werd een man op het Salverdaplein gereanimeerd. Hij is weer aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht, waarna de programmering op dit plein is gestaakt.

Voor Floor Vermeulen was het de eerste editie van 4 en 5 mei als burgemeester van Wageningen: “De vrijheidsboodschap is urgenter dan ooit, het is daarom goed dat zoveel mensen weer samen konden komen op 4 en 5 mei. Wageningen blijft ook in de rest van het jaar die boodschap verkondigen”. Hoe blijven we samen het verschil maken? Toon Van Asseldonk, voorzitter Wageningen45: “Dat vraagt offers, dat vraagt solidariteit, dat vraagt uithoudingsvermogen, dat vraagt beschaving, samen maken we het verschil voor onze Vrijheid!”

Via de website blijf je het hele jaar op de hoogte van het Wageningen45-programma!