Direct naar de content
Peter Schuurmans

Nog geen rookmelders? Vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht  

Gepubliceerd op:

“Brand kan werkelijk iedereen overkomen. Zelf woon ik veilig, maar ook bij mij kan brand in de meterkast ontstaan”, vertelt Peter. Je hebt het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. “Je blijft je verbazen over de oorzaken. Soms komt het door roken in bed, koken en het niet onderhouden van de cv-installatie. Maar het kan ook plots ontstaan door oververhitte laptops, brand in elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.”

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar integendeel. Peter zegt: “Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder.” Rookmelders heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen: je partner, kinderen of je buren. Zo zorg je ook dat zij veilig wonen.

Check, koop, plak

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de huiseigenaren al rookmelders heeft. “Je denkt misschien: veel te moeilijk voor mij. Maar geloof mij, iedereen kan zelf rookmelders ophangen. Het is zo gepiept. Rookmelders kun je zelfs plakken. Natuurlijk heb ik thuis ook rookmelders hangen. Die heb ik samen met mijn zoon opgehangen. We hebben eerst gekeken waar we de rookmelders het beste konden plaatsen, toen besteld en samen opgehangen”, zegt Peter.

Wil je weten waar jij het beste rookmelders kunt hangen? Doorloop dan de drie kleine stappen: check rookmelders.nl waar jij in huis rookmelders moet hangen. Koop ze online of in de winkel en plak ze op. Zo ben jij klaar voor de nieuwe wet, maar vooral voor een veilige omgeving voor jou en de ander.