Direct naar de content

Bergcommissie

De gemeente maakt gebruik van een speciale commissie voor de Wageningse Berg. Deze commissie heet de Bergcommissie. In de Bergcommissie zitten verschillende specialisten. Zij weten veel over de bomen, planten, bloemen, fauna, bodemgesteldheid en geschiedenis van het gebied. De leden van de Bergcommissie werken zonder invloed van iemand anders. Zij werken dus niet voor de gemeente.

Taken Bergcommissie

De Bergcommissie heeft 2 taken:

  • De Bergcommissie geeft het college van burgemeester en wethouders advies over dingen die op de Wageningse Berg spelen. Bijvoorbeeld over hoe recreatie het beste kan plaatsvinden. Of hoe we erosie van de Wageningse Berg kunnen tegenhouden.
  • De Bergcommissie maakt elke 5 tot 10 jaar een beheerplan voor de Wageningse Berg. Met dit plan kan de gemeente het gebied op de goede manier verzorgen. Zo blijft het aantrekkelijk voor mens én dier.

Hoe groot is het gebied?

Het gebied heeft de volgende grenzen:

  • In het noorden ligt de grens bij de Generaal Foulkesweg en de Ritzema Bosweg.
  • In het westen bij de Nassauweg.
  • In het zuiden bij de Veerweg en het fietspad Onderlangs.

Kenmerken

Kenmerken van dit gebied zijn de flinke hoogteverschillen, unieke plantengroei, bijzondere diersoorten en prachtige uitzichten vanaf het Bergpad. Ook is er veel te zien uit het verleden, zoals grafheuvels, oude gebouwen en loopgraven.

Jaarverslag Bergcommissie 2023

Lees het Jaarverslag van de Bergcommissie Wageningen 2023 (pdf)(Externe link) .

Contact

Vallen u als inwoner van Wageningen in dit gebied problemen op? Of heeft u vragen over onderhoud? Neem dan contact op met de secretaris van de commissie, Joke Bruil. Stuur een e-mail naar Joke.Bruil@wageningen.nl.