Direct naar de content

Stedenbanden en internationale projecten

De gemeente Wageningen heeft een stedenbandrelatie met de Duitse gemeente Mörfelden-Walldorf en de Hongaarse gemeente Gödöllő. Daarnaast is er een vriendschapsrelatie met de Chinese stad Zhangzhou en een projectrelatie met Ndiza in Rwanda.

Mörfelden-Walldorf (Duitsland)

De contacten tussen Wageningers en inwoners van Mörfelden-Walldorf bestaan al sinds het begin van de jaren ’80. Beide gemeenten verklaarden zich kernwapenvrij en gingen in 1986 een vredespartnerschap met elkaar aan. In 1992 werd de vredespartnerschap omgezet in een formele stedenband, de zogenoemde Städtepartnerschaft. Jaarlijks is een afvaardiging uit onze partnerstad te gast bij de activiteiten op 4 en 5 mei in Wageningen. De Werkgroep Mörfelden-Walldorf coördineert alle particuliere uitwisselingen en werkt samen met de gemeente aan de invulling van de stedenband. Lees verder over de werkgroep Mörfelden-Walldorf.(Externe link)

Gödöllő (Hongarije)

De stedenband met Gödöllő  bestaat officieel sinds 1992 en had in eerste instantie als doel Oost en West Europa dichter bij elkaar te brengen. Particuliere uitwisselingen staan centraal en ook werken beide gemeenten aan inhoudelijke, thematische uitwisselingen. De gemeente Wageningen ondersteunt, faciliteert en stimuleert uitwisselingen tussen groepen en personen, waarbij nauw samengewerkt wordt met de Stichting Stedenband Wageningen Gödöllő. Lees verder over Stichting Stedenband Wageningen Stedenband Gödöllő.(Externe link)

Ndiza (Rwanda)

De relatie tussen Wageningen en Ndiza (voorheen Nyabikenke) bestaat sinds 1979. De Stichting Wageningen Ndiza geeft invulling aan de vriendschapsrelatie door het organiseren van verschillende activiteiten (inzet studenten Wageningen UR voor stage of onderzoek, financiële ondersteuning projecten). Lees verder op www.wageningenndiza.nl(Externe link) .

Zhangzhou (China)

De gemeente Wageningen is op verzoek van Wageningen UR in 2009 een relatie aangegaan met de Chinese stad Zhangzhou (provincie Fujian). De vriendschapsrelatie tussen Wageningen en Zhangzhou is heel belangrijk voor de contacten en samenwerking tussen Wageningen UR  en Zhangzhou/provincie Fujian Contacten op het politiek bestuurlijke vlak zijn voorwaarden voor goede contacten en samenwerking op het economische en wetenschappelijke vlak.

Mayors for Peace en Wageningen

Mayors for Peace is een internationale organisatie waarin steden samenwerken om het belang van totale kernontwapening en wereldvrede te promoten. Sinds 25 oktober 2012 is Wageningen aangesloten bij Mayors for Peace. Het doel en internationale karakter van Mayors for Peace sluit goed aan bij Wageningen, City of Liberation en thuishaven van de wereldberoemde Wageningen UR. Met Wageningen als voorbeeld hebben ook de partnersteden, Gödöllő en Mörfelden-Walldorf, zich aangesloten bij Mayors for Peace.