Visie Economie 2045 vastgesteld
Hoe willen we dat onze lokale economie er uitziet in 2045 en hoe kunnen we dat samen met ondernemers en andere partijen bereiken? Wat moeten we de komende jaren dan wel of juist niet doen. Welke bedrijven trekken we wel aan en welke niet. En hoe zorgen we ervoor dat onze inwoners er zoveel mogelijk van profiteren en dat we het milieu niet of zo weinig mogelijk te belasten? Dat en nog veel meer staat in de visie Economie 2045(Externe link) . Deze is vastgesteld door de gemeenteraad.
De visie is opgesteld samen met bijna 100 ondernemers/managers van bedrijven en kennisinstellingen. Samen met hen wil het college bouwen aan een veerkrachtige ‘impacteconomie’. Daarin staan sociale inclusie, duurzaamheid en circulaire principes centraal.
Duurzaam en rechtvaardig
Wethouder economie, Maud Hulshof: “De Wageningse economie is bijzonder: door de aanwezigheid van de Wageningen Universiteit en de kennisbedrijven, de gezellige binnenstad en de haven. Er is hier veel kennis over voeding, klimaat en milieu en daarnaast zijn er ook veel bedrijven waar vakmanschap hoog in het vaandel staat. Met deze visie gaan we een nieuwe fase in waarin we samen met bedrijven en organisaties bouwen aan een economie die niet alleen sterk en veerkrachtig is, maar ook duurzaam en rechtvaardig. Iedere beslissing, groot of klein, draagt immers bij aan een betere toekomst voor mens en milieu.”
Ruimte voor kleine en grote bedrijven
In de visie staat onder meer dat de gemeente vooral fysiek ruimte wil bieden aan kennisintensieve bedrijven op het gebied van agri-food en leefomgeving. Daarnaast wil het college het vestigingsklimaat verbeteren. Zowel voor lokale mkb bedrijven als grotere, kennisintensieve bedrijven. Door nauwe samenwerking tussen universiteit, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven kan Wageningen een broedplaats zijn voor baanbrekende ideeën en duurzame oplossingen. Het college wil daarbij zorgen dat er banen zijn voor iedereen, dat vakmanschap gewaardeerd wordt en dat iedereen met zijn/haar kennis en ervaring mee kan doen.
Ook inwoners profiteren
In de visie is ook vastgelegd dat er voldoende ruimte komt voor werk en ondernemen, zodat elke inwoner kan bijdragen aan en profiteren van onze economische ontwikkeling. Dat betekent ook dat bij nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld vestiging of uitbreiding van een bedrijf) als eerste wordt gekeken of dit positieve impact heeft voor onze inwoners; bijvoorbeeld levert het werkgelegenheid op.
Informatie
Iedereen die meer wil weten over de visie of wil meedenken over het uitvoeringsprogramma kan terecht bij Herma Harmelink, opgaveleider Impact Economie via economie@wageningen.nl of bel 06 28 50 06 22.