Direct naar de content

Keti Koti Wageningen

Gepubliceerd op:

Wageningen besteedt dit jaar voor de 1e keer aandacht aan Keti Koti, de jaarlijkse feestdag waarop de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 wordt herdacht en gevierd. Op vrijdag 1 juli om 12.00 uur worden bloemen gelegd in het Torckpark en er is een gedicht speciaal voor deze dag geschreven door Ivanka de Ruijter.

Burgemeester Vermeulen: “Wageningen is de stad van de bevrijding. Het is daarom goed dat we de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren met Keti Koti. Met het gedicht van Ivanka de Ruijter, voormalig stadsdichter, en door het met elkaar stilstaan op 1 juli zet Wageningen een eerste stap om Keti Koti te vieren.”

Er zijn deze dagen meerdere activiteiten georganiseerd, waaronder een speciale uitstalling in de BBLTHK over boeken die horen bij Keti Koti. En op donderdag 30 juni vindt een lezing plaats georganiseerd door Oud Wageningen: “Wageningen, de universiteit en het koloniale verleden” door Harro Maat (universitair hoofddocent aan de Wageningen Universiteit).

Keti Koti

Keti Koti is een jaarlijkse feestdag op 1 juli waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd. De naam Keti Koti stamt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen verbroken’.