Direct naar de content

Archieven en verzamelingen

In het gemeentearchief kunt u terecht voor de volgende archieven en verzamelingen:

Archievenoverzicht

Overzicht van alle archieven die het Gemeentearchief Wageningen beheert, mét links naar inventarissen.

Overzicht archieven Wageningen

Bouwtekeningen bekijken of opvragen

De gemeente bewaart sinds 1902 de dossiers van nieuw gebouwde en verbouwde huizen en andere gebouwen. Die dossiers zijn in principe openbaar en kunt u dus bekijken. Het opvragen en bekijken kan op 2 manieren: digitaal en op papier.

Bouwtekeningen bekijken of opvragen

Beeldbank Wageningen

De beeldverzamelingen  van het Gemeentearchief Wageningen, museum De Casteelse Poort en historische vereniging Oud Wageningen.

Beeldbank Wageningen Link naar externe website.

Wageningsche Courant

100 Jaar Wageningsche Courant online beschikbaar.

Wageningsche Courant Link naar externe website.

Wie Woonden Waar in Wageningen

“De Dikke Zeven”: Een berg aan gegevens over de huizen en inwoners van de binnenstad van Wageningen in het verleden, in vele jaren verzameld door Dr. Ir. Anton C. Zeven.

Wie Woonden Waar in Wageningen

Indexen

Indexen op Doop-, trouw- en begraafregisters (DTB), Transportregisters en Belastingregister 1834.

Indexen

Andere websites over historisch Wageningen

Een overzicht van andere websites over historisch Wageningen. De gemeente Wageningen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze websites.

  • Oud-Wageningen(Externe link) : De site van de vereniging Oud-Wageningen, met allerlei historische informatie.
  • De Casteelse Poort(Externe link) : het historisch museum van Wageningen.
  • Wageningen 1940-1945(Externe link) : Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog; allerlei informatie over slachtoffers, gebeurtenissen, evacuatie, capitulatie enzovoort.
  • Anton Zeven(Externe link) : Site van Dr. Ir. Anton Zeven met diverse historische teksten over Wageningen.
  • De Gelderlander 1856-1956(Externe link) : 100 jaar De Gelderlander digitaal doorzoekbaar. Het gaat om de Nijmeegse editie, maar die bevat toch ook veel Wagenings nieuws. Oudere regionale kranten zijn te vinden op de site Delpher(Externe link)  van de Koninklijke Bibliotheek.
  • Wiki Wageningen(Externe link)  is de Wageningse Wikipedia, opgezet in het kader van Wageningen 750 door de Stichting Cultuur in Wageningen. Iedereen kan via de site nieuwe teksten aandragen of reageren.
  • Wie Was Wie(Externe link) : Op deze site kunt u zoeken in akten van de burgerlijke stand. Van Wageningen vindt u er gegevens uit geboorteakten van 1828-1912, huwelijksakten van 1811-1922 en uit overlijdensakten van 1811-1962. Aan ongeveer de helft van de beschikbare akten zijn ook scans gekoppeld.
  • Scans DTB-registers, akten Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister(Externe link) : De mormonen hebben op hun site FamilySearch digitale opnamen geplaatst van doop-, trouw- en begraafboeken, van akten van de burgerlijke stand en het bevolkingsregister. Van Wageningen zijn dat: dopen 1667-1811, trouwen 1729-1815, begraven 1760-1780. Akten burgerlijke stand: Geboorten 1811-1912, Huwelijken 1811-1942, Overlijden 1811-1960. Bevolkingsregister: 1840-1900. De link die wij hier hebben geplaatst, leidt u naar een overzicht op een particuliere site. Van daaruit kunt u doorklikken naar de gezochte akten (klik eerst links helemaal onderaan achter ‘Wageningen’ op de bron die u wilt doorzoeken). U moet zich voor inzage in de akten wel eerst (via een link) bij FamilySearch inschrijven – maar dat is gratis.