Belangenbehartiging bij vragen over zorg en jeugdhulp
Bij het regelen van zorg of ondersteuning is het fijn als er iemand naast u staat. Waarmee u kunt overleggen als u twijfelt of vragen heeft. Dat kan een bekende zijn maar als dat niet mogelijk is dan kan dat ook via een organisatie. De gemeente geeft hierin verschillende mogelijkheden.
Onafhankelijk cliëntondersteuner
U kunt als inwoner van Wageningen gratis gebruik maken van de onafhankelijk cliëntondersteuner, een vertrouwenspersoon of de vrijwillig ouderenadviseur. Zij geven informatie en advies en ondersteunen in gesprekken met instanties. Of helpen met het regelen van zorg.
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon is er als u niet helemaal tevreden bent over de zorg. Of als u niet tevreden bent over hoe er met u wordt omgegaan.
Veelgestelde vragen
De onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE Samen helpt u om uw zorgzaken te regelen. Deze persoon kan u ook ondersteunen als u een afspraak heeft met de gemeente of een andere organisatie. De ondersteuning is gratis voor inwoners uit Wageningen.
De gemeente heeft voor Wmo-zorg en de Participatiewet een vertrouwenspersoon voor ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon helpt u als u vindt dat u niet goed behandeld bent door een medewerker van de gemeente. Of door een organisatie waar u hulp van krijgt. De vertrouwenspersoon werkt onafhankelijk en werkt niet bij de gemeente. Deze hulp is gratis voor inwoners uit Wageningen.
Contact
Bel met de organisatie Zorgbelang Inclusief 088-9294074 (Bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur).
Heeft u te maken met jeugdzorg en heeft u daar vragen over? U kunt dan terecht bij Jeugdstem/Adviespunt Zorgbelang voor informatie, advies of ondersteuning. Kinderen, jongeren als volwassenen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon van Jeugdstem / Adviespunt Zorgbelang. Deze ondersteuning is gratis. Jeugdstem is een zelfstandige stichting. De vertrouwenspersoon werkt niet bij de gemeente Wageningen.
Wat doet een vertrouwenspersoon van Jeugdstem of Adviespunt Zorgbelang?
Geeft informatie en advies aan jongeren, ouders en verzorgers.
Legt uit hoe de jeugdzorg werkt.
Ondersteunt inwoners bij klachten over de jeugdzorg.
Geeft informatie over rechten en rechtspositie in de jeugdzorg.
Helpt mee om de kwaliteit van de jeugdzorg te verbeteren.
Chat met een vertrouwenspersoon via www.jeugdstem.nl(Externe link). De chat is open van maandag tot en met donderdag van 16.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur.
Aanmelden voor ondersteuning van Adviespunt Zorgbelang kan via Jeugdstem.
De ouderenadviseur geeft informatie en advies. Bijvoorbeeld wanneer u meer onder de mensen wilt komen. De ouderenadviseur gaat met u in gesprek over de voor u beste oplossing. De ouderenadviseur brengt standaard een bezoek aan inwoners vanaf 75 jaar om zichzelf voor te stellen. Heeft u geen bezoek ontvangen en wilt u wel graag een gesprek met de ouderenadviseur? Neem dan contact op.
Welke vragen?
Informatie over (aangepast) vervoer.
Financiële vergoedingen waar u misschien recht op heeft.
Mogelijkheden om met andere mensen in contact te komen.
Verlies van een partner. U komt bijvoorbeeld ineens voor zaken te staan die uw partner altijd regelde.
Waar kunt u terecht voor welke hulp?
Vragen over wel of niet verhuizen omdat uw woning niet meer bij u past.
Aanvragen map met informatie
Het Startpunt heeft een informatiemap voor ouderen samengesteld. In deze map leest u wat u kunt doen als u vragen heeft of waar u terecht kunt. De map is gratis aan te vragen bij het Startpunt.
De gemeente Wageningen koopt een deel van de zorg in via de Regio Centraal Gelderland. Het is belangrijk dat zij informatie krijgen als een zorgorganisatie of zorgverlener niet op een goede manier met zorgafspraken en betalingen omgaat.
Denkt u bijvoorbeeld dat er misbruik van zorggeld of financiële fouten worden gemaakt? Of dat de regels over de kwaliteit van zorg niet worden nageleefd? U kunt dit dan melden bij het Meldpunt signalen zorg(Externe link). Het Meldpunt signalen zorg is er zowel voor inwoners, mensen die in de zorg werken en medewerkers die inwoners de weg wijzen naar de juiste zorg.
Loop zonder afspraak binnen bij het Startpunt tijdens openingstijden. Een bericht sturen doet u via e-mail of WhatsApp. Het WhatsAppnummer kunt u niet bellen.