In Wageningen vangen we vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen op. Op deze pagina leest u informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
Opvanglocaties in Wageningen
De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) coördineert de opvang van vluchtelingen in onze regio.
Op dit momenten wonen ongeveer 180 vluchtelingen uit Oekraïne in Wageningen. Zij wonen in drie gemeentelijke opvanglocaties aan de Mondriaanlaan, Nude en op Recreatiepark De Wielerbaan. Ongeveer vijftig vluchtelingen wonen tijdelijk in gastgezinnen via Welkom in Wageningen en bij familie en vrienden.
Ondertussen zijn de gemeente Wageningen en lokale partners samen met de regio en landelijke overheid op zoek naar locaties waar vluchtelingen voor lange tijd kunnen wonen.
Meer informatie
Hieronder staat een overzicht van veelgestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Kijk op www.refugeehelp.nl. Deze website is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. Of kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.
U bent ook welkom tijdens het spreekuur van Vluchtelingenwerk Wageningen. Voor bijzondere vragen over zorg en ondersteuning neemt u contact op met het Startpunt.
Veelgestelde vragen
Stel ruimte beschikbaar voor een paar maanden: meld uw ruimte aan via Welsaam. Welsaam verzamelt de aanmeldingen en heeft contact met de gastgezinnen. Uw huis beschikbaar stellen voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne gebeurt op vrijwillige basis. Wij gaan uit van een beschikbaarheid van 3 maanden. Na die periode zorgt de gemeente in overleg en samenwerking met Welkom in Wageningen voor opvang daarna. Op de website van Welsaam leest u meer informatie voor gastgezinnen.
Er is behoefte aan fietsen en laptops. Deze kunt u afgeven bij de Chip Shop. Wilt u als bedrijf meerdere laptops of fietsen doneren? Neem dan contact op met de Wageningse Uitdaging. Stuur een e-mail naar info@@wageningseuitdaging.nl of bel (06) 50 52 89 28.
Met juridische vragen over bijvoorbeeld verblijfsrecht, asiel en de IND-procedure bent u welkom bij het spreekuur van VluchtelingenWerk Wageningen. Zij kunnen u ook informatie geven over de opvang in Nederland en over bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Ook kunnen zij praktische hulp geven bij het aanvragen van een bankrekening of toeslagen.
Wanneer
Het spreekuur is op maandag van 14.00 tot 16.00 uur, woensdag van 17.30 tot 19.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, Markt 17. Er is ook een tolk aanwezig. Of stuur een e-mail naar wageningen@vluchtelingenwerk.nl.
Vluchtelingen uit Oekraïne die passen binnen de voorwaarden van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn, mogen tot 4 maart 2023 in Nederland blijven. Zij hebben recht op opvang, medische zorg en onderwijs en mogen werken. Uw recht op verblijf kunt u aantonen met een verblijfssticker. Heeft u deze nog niet? Maak een afspraak bij de IND.
Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit kunnen als ze (tijdelijk) verblijven in Wageningen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). U kunt hiervoor een afspraak maken bij Publiekszaken. Of bel (0317) 49 29 11. Er is een paspoort of ander identiteitsbewijs nodig. Als iemand geen paspoort of identiteitsbewijs heeft, maakt de gemeente een afspraak voor het afnemen van een verklaring onder ede of het doen van een belofte. De persoon kan dan alsnog worden ingeschreven. Om in Nederland voor voorzieningen in aanmerking te komen, is inschrijving nodig.
Mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne
Had u voor 23 februari 2022 een tijdelijke verblijfsvergunning om in Oekraïne te wonen? Dan kunt u zich vanaf 19 juli 2022 niet meer inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) en heeft u geen recht meer op verblijf in Nederland. Bovenstaande wijziging geldt met terugwerkende kracht. Heeft u zich voor 19 juli 2022 ingeschreven bij de gemeente, dan kunt u tot 4 maart 2023 in Nederland blijven.
Vluchtelingen krijgen leefgeld van de gemeente waar zij verblijven. Met dit leefgeld kunt u voedsel, kleding en andere persoonlijke spullen kopen. Kijk voor de leefgeldbedragen op de website van de Rijksoverheid. Vanaf 1 september 2022 betaalt de gemeente uw leefgeld op een Nederlandse bankrekeningnummer uit.
Hulp nodig bij het openen van een Nederlandse bankrekening
Vindt u het moeilijk om zelf contact op te nemen met de bank om een rekening te openen? Bezoek dan het inloopspreekuur van VluchtelingenWerk Wageningen. Wij weten dat het nog niet iedereen is gelukt om een Nederlandse bankrekening te openen. Is het bij u nog niet gelukt? Neem in dat geval zelf of via Vluchtelingenwerk contact op met de gemeente. Dan zoeken wij met u naar een oplossing.
Wanneer stopt het recht op leefgeld?
Het recht op leefgeld stopt als u niet meer in Wageningen verblijft. Als u binnen Nederland verhuist, krijgt u leefgeld in uw nieuwe woonplaats.
Het recht op leefgeld stopt ook als u gaat werken. Gezinsleden die niet werken houden wel recht op leefgeld. Als het werken stopt, dan begint het recht op leefgeld opnieuw. Veranderingen in de werksituatie moeten altijd gemaild worden naar oekrainewerkt@wageningen.
Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen de zorg die medisch noodzakelijk is uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. De manier waarop de kosten worden vergoed verschilt:
Heeft de vluchteling een burgerservicenummer (BSN)? Dan vraagt de organisatie die de zorg levert de kosten van de zorg terug via de Regeling Medische Zorg Ontheemden uit Oekraine. Naast de zorg uit het basispakket wordt via deze regeling ook bepaalde zorg buiten het basispakket (beperkt) vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten, anticonceptie en abortuszorg.
Heeft de vluchteling geen BSN-nummer? Dan vraagt de organisatie die de zorg levert de kosten voor de zorg terug via de Subsidieregeling medische noodzakelijke zorg van het CAK. Zorg die is verleend voor 1 juli 2022 valt ook onder deze regeling. Het maakt hierbij niet uit of de vluchteling een BSN heeft of niet.
Soms moeten vluchtelingen uit Oekraïne kosten maken die echt noodzakelijk zijn en niet vergoed worden. Hiervoor heeft de gemeente een regeling buitengewone kosten. Wilt u weten of uw noodzakelijke kosten in aanmerking komen voor een vergoeding? Neem dan contact op met met de gemeente. Zie de informatie bij ‘aanvragen’.
Voorwaarden regeling buitengewone kosten
Om in aanmerking te komen voor deze regeling gelden een aantal voorwaarden:
De vluchteling uit Oekraïne staat ingeschreven bij de gemeente Wageningen;
De vluchteling uit Oekraïne woont tijdelijk in een gastgezin of een opvanglocatie;
De vluchteling uit Oekraïne kan de kosten niet zelf betalen en de kosten worden niet op een andere manier vergoed;
De kosten zijn echt noodzakelijk. Dat betekent dat de kosten moeten worden gemaakt om te kunnen leven. Het kan niet op een andere manier worden opgelost. Wij controleren dit bij een (medisch) specialist waar de vluchteling onder behandeling is;
De kosten zijn nog niet gemaakt. Dit betekent dat er eerst een aanvraag moet worden gedaan, voordat de kosten worden gemaakt.
Bij elke aanvraag wordt beoordeeld of er recht is op een vergoeding.
Aanvragen regeling buitengewone kosten
Neem contact op met de gemeente door een e-mail te sturen naar. Stuur een e-mail naar oekraïnewerkt@wageningen.nl. U krijgt dan het aanvraagformulier dat kan worden ingevuld en teruggestuurd. Heeft u vragen over de regeling of aanvraag? Bel (0317) 49 29 11 en vraag naar C. van Erkel of C. Teer.
Voor een overzicht van de huidige financiële regelingen voor (medische) zorg zie hierboven.
Spreekuur VluchtelingenWerk Wageningen
Voor al uw vragen over zorg en hulp bent u welkom bij het spreekuur van VluchtelingenWerk Wageningen. Het spreekuur is op maandag van 14.00 tot 16.00 en woensdag van 17.30 tot 19.00 op Markt 17. Of stuur een e-mail naar wageningen@vluchtelingenwerk.nl.
Startpunt Wageningen
Als er (meer) zorg en ondersteuning nodig is, neemt VluchtelingenWerk Wageningen contact op met het Startpunt.
Regelen van (medische) zorg en ondersteuning:
Voor bijzondere vragen over zorg en ondersteuning kan contact worden opgenomen met het Startpunt. Vluchtelingen die bij een gastgezin worden opgevangen, kunnen voor medische zorg terecht bij de huisarts van het gastgezin. Een vluchteling zonder medische reisverzekering valt onder de regeling onverzekerden. Dat betekent dat acuut noodzakelijke zorg volledig door het Centraal Administratie Kantoor wordt betaald. Lees meer informatie op de website Zorgverzekeringslijn. Heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met het Startpunt.
Heeft u behoefte aan iemand die naar u luistert of heeft u psychische hulp nodig?
Wilt u met iemand praten over wat u heeft meegemaakt of waar u tegenaan loopt? Heeft u last van stress, slaapt u slecht of denkt u veel?
U kunt met psychische vragen anoniem contact opnemen met MIND Korrelatie. MIND Korrelatie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00. Bel met het nummer 0900 1405. Het gesprek is in het Engels.
Voor jongeren die graag met iemand willen praten is er de Alle Oké? Supportlijn. Zij zijn bereikbaar tussen 18 en 24 uur. Bel hiervoor met het nummer 0800 0450. De Alles Oke? Supportlijn is elke dag tussen 14.00 en 22.00 uur bereikbaar. Het gesprek is in het Engels.
Wilt u hulp bij het vinden van werk? Maak dan een afspraak bij de gemeente. Stuur een e-mail naar oekrainewerkt@wageningen.nl.
Controle arbeidsovereenkomst
Heeft u werk gevonden en gaat u bijna uw handtekening onder de arbeidsovereenkomst zetten? Dan is het belangrijk dat u goed weet waar voor u tekent. Begrijpt u wat uw rechten en plichten zijn? En weet u zeker dat de afspraken volgens de wetten en regels in Nederland zijn? Het is verstandig om nooit zomaar te tekenen. Laat altijd uw arbeidsovereenkomst controleren. De gemeente kan u hierbij helpen.
Geef wijzigingen in uw werk aan ons door!
Beginnen met werken
Als u aan het werk gaat dan stopt uw recht op leefgeld. Daarom moet u ons hierover informeren. Stuur een e-mail naar oekrainewerkt@wageningen.nl. Om te werken moet u ingeschreven zijn bij de gemeente en een Nederlandse bankrekening hebben. Ook moet u een verblijfssticker van de IND hebben. Zonder verblijfssticker mag u vanaf 1 november niet meer werken. Heeft u nog geen verblijfsticker? Maak een afspraak bij de IND.
Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland gaan werken, hoeven geen zorgverzekering af te sluiten. U valt onder de Regeling Medische Zorg Ontheemden uit Oekraïne.
Vergoedingen waar u misschien recht op heeft als u kinderen heeft en werkt
Werkt u en heeft u kinderen? Dan komt u misschien in aanmerking voor kinderbijslag en kindgebonden budget. Dit zijn vergoedingen in de kosten van uw kind(eren). Gaat uw kind naar de opvang omdat u werkt? Dan kunt u vaak ook een vergoeding krijgen in de kinderopvangkosten. Kijk voor meer informatie over deze vergoedingen op refugeehelp.nl. Neem voor meer informatie en hulp bij het aanvragen van deze regelingen contact op met VluchtelingenWerk Wageningen.
Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen naar de schakelklassen van OBS De Wereld of OBS De Tarthorst. Gezinnen kunnen zelf contact opnemen met de school.
Voor jongeren van 12 tot 18 is er een onderwijsprogramma op de locatie Top Naeffstraat en Piet Bakkerstraat, Wageningen. Op dit moment is er een wachtlijst, maar het is wel belangrijk om je aan te melden zodat je een plaats op de wachtlijst krijgt. Download het aanmeldformulier op de website van het Pantarijn. Click here for info in english.
Kinderen onder de 4 jaar kunnen naar een kinderopvang of gastouder. Voor vragen en aanmelding voor kinderopvang of Spelenderwijsgroepen: Kinderopvang Wageningen. De Spelenderwijsgroepen zijn voor kinderen van 2 en jaar 3 jaar van werkende en niet-werkende ouders en zijn een voorbereiding op de basisschool. Let op: tijdens schoolvakanties is er geen opvang bij Spelenderwijs. Aan kinderopvang zijn kosten verbonden. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hiervoor in sommige gevallen direct kinderopvangtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Kinderopvangtoeslag is een (gedeeltelijke) vergoeding van de kinderopvangkosten. Soms heeft u hier recht op.