Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van uw kind? Dan kunt u uw kind persoonlijk erkennen in het stadhuis.Maak hiervoor eerst online een afspraak bij de balie Publiekszaken. Bij de erkenning legt u meteen vast welke achternaam uw kind krijgt. Beide ouders krijgen automatisch ouderlijk gezag over het kind. Als u dit niet wilt, dan kunt u dat aangeven aan de balie bij Publiekszaken.
Een geldige paspoort of identiteitskaart van de moeder en uzelf (de erkenner).
Als de moeder zelf niet meekomt: een ondertekende schriftelijke toestemming van de moeder. Bij het 1e kind moet de moeder meekomen. Vanaf het 2e kind is dat niet verplicht.
Erkenning voor de geboorte (erkenning ongeboren vrucht)
Dit heeft als voordeel dat uw kind vanaf dat moment juridisch 2 ouders heeft. Dat geldt ook als er voor de geboorte iets gebeurt met de persoon die het kind heeft erkend.
U kunt ook dan de achternaam van uw kind al kiezen.
Erkenning bij de geboorte
Als de moeder meekomt, kan zij toestemming geven voor erkenning en achternaamkeuze.
Als de moeder niet meekomt, kan zij (schriftelijke) toestemming geven voor erkenning. Dat kan niet voor de achternaamkeuze. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van de moeder.
Erkenning na de geboorte
Erkenning kan alleen als in de geboorteakte van het kind geen vader staat.
Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven.
Vanaf 12 jaar moet ook het kind zelf schriftelijke toestemming geven.
Voor uw eerste kind kunt u kiezen van welke ouder het kind de achternaam krijgt. Een voorwaarde hiervoor is dat tenminste één van de ouders de Nederlandse nationaliteit heeft.
De naam die u voor uw eerste kind kiest geldt ook voor eventuele volgende kinderen van dezelfde ouders.
Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook voor een dubbele achternaam kiezen. Dit betekent dat een kind de achternaam van de vader en de moeder krijgt.
U legt de keuze voor de naam vast vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte.
U en uw partner regelen de naamkeuze persoonlijk bij de gemeente. Dit kan bij elke gemeente in Nederland. Let op! De balies zijn alleen nog open op afspraak. Een afspraak maken doet u via onze website.
Beide ouders moeten bij de afspraak aanwezig zijn en nemen beiden een geldig identiteitsbewijs mee. Beide ouders leggen een verklaring van naamkeuze af. Het is niet mogelijk om iemand hiervoor te machtigen.
Als u geen keuze maakt, krijgt uw kind automatisch een achternaam. Welke dit is hangt af van uw gezinssituatie. U leest hier meer over op de website van de Rijksoverheid(Externe link).
Heeft uw kind de nationaliteit van een ander land? Dan wordt er tijdens de afspraak gekeken naar wat het namenrecht van dat land over de keuze van de naam zegt.
Heeft uw kind een dubbele nationaliteit? Per 1 januari 2024 kunt u kiezen tussen het namenrecht van één van de twee landen.