Direct naar de content

Wageningen wint prijs Beste Studentenkamerstad

Gepubliceerd op:

Wageningen is uitgeroepen tot de beste Studentenkamerstad van 2021. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reikt jaarlijks in samenwerking met kenniscentrum Kences de prijs uit voor de stad die zich het best inzet voor studentenhuisvesting. Wageningen blonk dit jaar uit, onder meer door hun ‘woongarantie’: de gemeente garandeert dat alle studenten voor 1 mei woonruimte hebben gevonden. Op de foto zijn wethouder Anne Janssen en Bart van As, directeur-bestuurder bij Idealis, te zien met de gewonnen prijs.

LSVb-voorzitter Ama Boahene reikte de prijs gisteren uit aan wethouder Anne Janssen. Boahene: “De woningnood onder studenten is enorm. Veel studenten moeten daardoor gedwongen thuis blijven wonen. Het is bijzonder dat het Wageningen lukt om alle studenten voor 1 mei woonruimte te bieden. Daar kunnen andere studentensteden een voorbeeld aan nemen.” Naast de woongarantie viel Wageningen positief op door hun opvang van internationale studenten en de samenwerking met wooncorporaties.

Wethouder Anne Janssen: “Ik ben erg blij met deze mooie prijs. Wageningen investeert samen met haar partners de WUR en Idealis in betaalbare huisvesting van studenten. We hebben hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt, met als resultaat dat we op dit moment geen tekorten aan studentenkamers hebben in Wageningen. Ik ben blij dat onze gezamenlijke inzet gewaardeerd wordt met deze mooie prijs.”

Rotterdam en Delft scoren het slechtst. In die steden zijn veel regels die het moeilijk maken om gebouwen als studentenkamers te verhuren. Daarnaast ontbreekt in Delft een huurteam waar studenten die te veel huur betalen terecht kunnen. Boahene: “Het beleid rondom studentenhuisvesting is in Rotterdam en Delft ondermaats. Op kamers gaan is voor veel studenten een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Een gemeente moet dat faciliteren. We hopen dat Rotterdam en Delft leren van de andere studentensteden en volgend jaar beter scoren.”

In het rapport krijgen de 13 grootste studentensteden punten voor hun beleid op het gebied van de particuliere sector, de corporatiesector, informatievoorziening en de aanwezigheid van een huurteam. Lees het volledige beoordelingsrapport van studentensteden van de LSVb.(Externe link)