Direct naar de content
tentoonstelling OPEN over depressiviteit

Reizende tentoonstelling OPEN over depressiviteit geeft mentale kwetsbaarheid van jonge mensen een gezicht

Gepubliceerd op:

Op maandag 28 november a.s. opent wethouder Guido van Vulpen de tentoonstelling OPEN. Dit doet hij op de Markt in Wageningen om 15.00 uur.  De tentoonstelling bestaat uit 30 portretten van jonge mensen (18-35 jaar). Zij hebben te maken met depressiviteit in hun leven en praten daar open over. De tentoonstelling heeft als doel om mentale kwetsbaarheid bespreekbaar maken.

De tentoonstelling is te zien van maandag 28 november tot en met dinsdag 27 december op de Markt in Wageningen.

Bespreekbaar maken

Veel jongeren en jongvolwassenen hebben mentale problemen. Praten over mentale problemen is vaak moeilijk. Voor de persoon met problemen maar ook voor omstanders.

Guido van Vulpen, wethouder Gezondheid en Jeugd : ’Praten over depressiviteit of over wat er in je hoofd omgaat, is niet makkelijk. Een open gesprek voeren en een luisterend oor bieden, is misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen. Door de portretten op een centrale plek in de stad neer te zetten, maken we mentale gezondheid bespreekbaar.’

Het verhaal achter de tentoonstelling

De tentoonstelling is een project van Open Mind. Deze organisatie brengt moeilijk maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht bij het publiek. Mirjam Bekker-Stoop (van stichting Open Mind) en Linelle Deunk (fotograaf) zagen hoe hun dochters vochten met depressiviteit, maar ook hoe ze ermee leerden omgaan. Ze reisden samen door heel Nederland. Ze portretteerden een groep jongeren en legden hun persoonlijke verhalen vast. Het werd een bijzondere reis. Gevoelige maar vooral verrassend sterke, jonge mensen vertellen hoe zij hun depressie ervaren. En wat hun omgeving kan betekenen. De portretten en verhalen komen samen in een reizende tentoonstelling, een fotokrant en een podcast.

Programma

In de periode dat de tentoonstelling te zien is, worden er door verschillende organisaties activiteiten georganiseerd. Daarin wordt aandacht besteed aan mentale kwetsbaarheid bij jongeren. De activiteiten zijn zowel voor jongeren, studenten, ouders en andere betrokkenen. Het programma van de opening en de activiteiten te vinden op wageningen.nl/openoverdepressiviteit.

Samenwerking

De tentoonstelling en de activiteiten in de stad zijn via samenwerking tussen verschillende maatschappelijke organisaties tot stand gekomen. De volgende organisaties zijn betrokken: de WUR en Spectrum SPC, het jongerenwerk en buurtmaatschappelijk werk van Solidez Welzijn, Thuis Wageningen, Pro Persona, Jongerenraad Wageningen, het Startpunt en de gemeente Wageningen.