Direct naar de content

Proef met speedpedelecs op het fietspad

Gepubliceerd op:

Vanaf 1 juli 2023 kunnen eigenaren van een speedpedelec kiezen of zij op de rijbaan of het fietspad rijden. Maar dan wel met een aangepaste snelheid. Dit is een proef tot 30 juni 2025. Tijdens de proef onderzoeken we de voordelen en nadelen. Daarna bepalen we of we doorgaan met deze regeling.

Voordelen van speedpedelecs

Speedpedelecs zijn elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur. Ze zijn heel geschikt voor woon-werkverkeer met een afstand tussen de 10 en 50 kilometer. Een speedpedelec neemt minder ruimte in het verkeer in en stoot geen CO2 uit. Een ritje met de speedpedelec is duurzaam, gezond en kan een autorit vervangen. Daarom willen we het gebruik graag aanmoedigen.

Proef met ontheffing

Veel bestuurders van een speedpedelec voelen zich kwetsbaar tussen de auto’s en vrachtwagens. Speedpedelecs zijn lichter van gewicht en gaan vaak langzamer dan hun medeweggebruikers. Per 1 juli 2023 kunnen bestuurders van speedpedelecs een ontheffing aanvragen. Zij mogen dan ook op het fietspad. Zij moeten hun snelheid aanpassen naar maximaal 30 kilometer per uur. Net zoals gewone elektrische fietsen.

Makkelijker reizen in de regio

De proef met speedpedelecs is onderdeel van een samenwerking van de provincie Utrecht, gemeenten in de provincie Utrecht en Regio Foodvalley. Met een ontheffing kunt u gebruik maken van alle fietspaden in de bebouwde kom in Wageningen. En in alle gemeenten die meedoen en op fietspaden langs provinciale wegen (N-wegen). Dat maakt woon-werkverkeer met een speedpedelec nog makkelijker. Bekijk op de kaart waar de ontheffing geldig is(Externe link) .

Ontheffing aanvragen

Heeft u een speedpedelec en wilt u op het fietspad rijden? U kunt een ontheffing aanvragen(Externe link) op de website van de gemeente Utrecht.