Rijbewijs

Beschrijving

Waar en wanneer aanvragen

Een rijbewijs vraagt u aan bij Publiekszaken, Markt 22, Wageningen. 

In verband met het coronavirus werkt Publiekszaken alleen nog op afspraak. U kunt ook telefonisch een afspraak maken:  0317 – 49 29 11. 

Door de maatregelen rondom Corona is het voor een burger niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Het Ministerie van I&W heeft een nieuwe regeling getroffen:

Rijbewijzen die tussen 1 september 2020 tot en met 30 juni 2021 verlopen, blijven 10 maanden geldig vanaf de einddatum van het rijbewijs. Wilt u het rijbewijs wel verlengen, dan blijft dit gewoon mogelijk.  Dit is niet verplicht. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen:

  • een geldig legitimatiebewijs bij een eerste aanvraag of verlies van het rijbewijs
  • 1 recente (niet ouder dan 6 maanden)  pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • uw oude rijbewijs, als u dat komt verlengen

Kosten

Product

Tarief

Rijbewijs

€ 41,00

Gezondheidsverklaring

€ 39,30

Extra kosten bij spoedaanvraag

€ 34,10

Extra kosten bij vermissing rijbewijs € 17,50

 

Spoedaanvraag rijbewijs

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 9.30 uur afhalen. U betaalt extra kosten. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Let op: Is uw document in het buitenland verdwenen, dan kunt u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen of als u vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE) en als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. Zie ook: www.cbr.nl/gezondheidsverklaring

Waar kan ik een Gezondheidsverklaring kopen?
U kunt op de volgende manieren aan een Gezondheidsverklaring komen:

  • Mijn CBR ;voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal.

Tip: digitaal indienen versnelt het proces.

  • De CBR webshop  voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
  • Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.
  • Aan de balie van Publieke Dienstverlening

U vult alleen zelf de vragen in, waarna u de Gezondheidsverklaring aan het CBR opstuurt. Van het CBR ontvangt u daarna het standaard keuringsverslag dat -voor ouderen en beroepschauffeurs- altijd door een arts moet worden ingevuld. Ook ontvangt u gelijk al eventuele andere verwijzingen. U kan dit van ons per post ontvangen, maar bij voorkeur vervolgen we het proces digitaal

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 65e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd wordt verandert dit:

• u bent tussen de 65 en 70 jaar, dan wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75e verjaardag;

• u bent tussen de 70 en 75 jaar, dan wordt uw rijbewijs met 5 jaar verlengd;

• u bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring);

• bij een verplichting tot medische keuring i.v.m. ziekte: afhankelijk van keuring.

Categorie T op rijbewijs

Op 1 juli 2015 werd categorie T voor rijbewijzen ingevoerd. Dit is om met een tractor of voertuig met beperkte snelheid te mogen rijden op de openbare weg. Lees hierover alles op de website rijbewijs.nl.

Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de RDW.