Met een gehandicaptenparkeerkaart (gpk) kunt u parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. De kaart staat op uw naam. Dat betekent dat alleen u de kaart mag gebruiken. U kunt de parkeerkaart voor gehandicapten met elke auto gebruiken. Er staat geen kenteken op. Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerkaarten: een bestuurderskaart, een passagierskaart en een instellingskaart. Voor elke kaart gelden andere voorwaarden.
Download het aanvraagformulier, vul het in en stuur het per post of per e-mail naar de gemeente. Bij de eerste aanvraag vraagt de gemeente altijd onafhankelijk medisch advies op. Dat betekent dat een andere arts dan uw eigen (huis)arts u medisch keurt. Hij kijkt of u aan de voorwaarden voldoet.
Download het printformulier aanvragen gehandicaptenparkeerkaart (pdf, 180 kb), vul het in en stuur het met de post op naar: Gemeente Wageningen, Postbus 1, 6700 AA, Wageningen. Bij de eerste aanvraag vraagt de gemeente altijd onafhankelijk medisch advies op. Dat betekent dat een andere arts dan uw eigen (huis)arts u medisch keurt. Hij kijkt of u aan de voorwaarden voldoet.
De bestuurderskaart vraagt u aan als u een beperking heeft en zelf autorijdt. Voor een bestuurderskaart gelden de volgende voorwaarden:
U kunt door uw beperking al langer dan 6 maanden niet of moeilijk lopen.
U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen. Ook niet met een loophulpmiddel zoals een stok of een rollator.
De passagierskaart vraagt u aan als u een beperking heeft en niet zelf autorijdt. Voor de passagierskaart gelden de volgende voorwaarden:
U kunt door een ziekte of gebrek al langer dan 6 maanden niet (goed) lopen.
U kunt niet meer dan 100 meter in 1 keer lopen. Ook niet met een loophulpmiddel zoals een stok of een rollator.
U bent tijdens het vervoer op elk moment afhankelijk van de hulp van de bestuurder.
Een instellingskaart vraagt u aan als u bij een instelling werkt en bewoners naar verschillende plekken rijdt. Voor een instellingskaart gelden de volgende voorwaarden:
Bewoners kunnen door hun beperking al langer dan 6 maanden niet (goed) lopen.
Bewoners kunnen niet meer dan 100 meter in 1 keer lopen. Ook niet met een loophulpmiddel zoals een stok of een rollator.
Bewoners zijn tijdens het vervoer op elk moment afhankelijk van de hulp van de bestuurder.
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u gratis parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. Is er in de buurt geen gehandicaptenparkeerplaats vrij? Dan mag u met de gehandicaptenparkeerkaart ook gratis op een betaalde parkeerplaats in Wageningen staan.
De kosten voor een medisch advies betaalt u zelf. Deze zijn € 122 voor het spreekuur en € 149 voor een huisbezoek.
Heeft u een uitkering of laag inkomen en is uw inkomen niet meer dan 110% van de bijstandsnorm? Vraag dan kwijtschelding aan. Dat betekent dat u de kosten niet hoeft te betalen.
Vraag tenminste 2 maanden voordat uw gehandicaptenparkeerkaart afloopt een verlenging aan. Dat doet u met het online formulier. Soms krijgt u opnieuw een medische keuring. Bijvoorbeeld als uw medische situatie is veranderd. Die kosten moet u dan zelf betalen.
Heeft u moeite om uw aanvraag met het printformulier te doen en kan niemand u daarbij helpen? Neem contact op met het Startpunt. Bel 0317 41 01 60 of stuur een e-mail naar startpunt@wageningen.nl.
Loop zonder afspraak binnen bij het Startpunt tijdens openingstijden. Een bericht sturen doet u via e-mail of WhatsApp. Het WhatsAppnummer kunt u niet bellen.