Vanaf 1 januari 2023 is de landelijke werkwijze over de beheersing van ratten en muizen ingegaan. Dit is de zogenaamde IPM werkwijze (Integrated Pest Management).Wij gaan daardoor op een andere manier werken. We besteden meer tijd aan het voorkomen van ratten/muizen. Verder richten we ons vooral op het wegnemen van de bron van de plaag. De ontdekkingen en afspraken bij de overlast locatie slaan we op in een dossier.
Hoe is het proces vanaf 1 januari 2023:
- U heeft last van ratten of muizen.
- U doet een melding op Meldpunt Openbare Ruimte (MOR) op de website wageningen.nl/melding
- Deze melding gaat naar de ACV. Zij verzorgen de beheersing van plaagdieren voor de gemeente Wageningen.
- De plaagdieradviseur van de ACV neemt contact met u op voor verdere toelichting op de situatie. Daarna wordt er een afspraak met u gemaakt om een onderzoek te doen. Dit gebeurd op de plek waar u last heeft of de plaagdieren naar uw idee zitten.
- Wat onderzoeken wij?
- Wie de eigenaar is. Of het particulier of openbaar terrein is.
- Doormiddel van een camera en/of rookproef wat de oorzaak is.
- Alle resultaten worden door ons opgeslagen in een dossier.
- Wie is er verantwoordelijk om de acties uit te voeren?
-
- Een particuliere eigenaar is verantwoordelijk voor het uitvoeren, organiseren, herstellen of bestrijding. De eventuele kosten zijn voor de eigenaar zelf.
- Een woningbouw vereniging is verantwoordelijk voor het uitvoeren, organiseren, herstellen of bestrijding.
- De gemeente Wageningen is verantwoordelijk voor herstel en de mogelijke kosten van het gemeentelijke bezit.
De ACV kan de plaagdieren voor u bestrijden, maar u kunt ook een ander bedrijf vragen. Over de aanpak overlegt u met de adviseur.
- De overlastmelding die u heeft aangemaakt op ‘Melding Openbare Ruimte’ (MOR) wordt daarna afgemeld door de adviseur van de ACV. Hiervan krijgt u een bevestiging per e-mail.
Heeft u daarna nog vragen? Dan kunt u mailen naar de servicelijn: servicelijn@wageningen.nl of bellen naar 0317- 49 29 11
- Is er later weer overlast?
Dan neemt de plaagdieradviseur weer contact met u op. Deze zal eerst in het dossier kijken welke afspraken er eerder zijn gemaakt en deze met u bespreken. Als de acties en afspraken allemaal zijn uitgevoerd, maar blijft het probleem toch bestaan? Dan volgt er verder onderzoek en zijn er misschien vervolgacties.
Zijn de eerder gemaakte afspraken niet uitgevoerd door de eigenaar?
Dan spreken wij deze daar nog een keer op aan. De eigenaar van de locatie is aan zet om zijn openstaande acties op te lossen en daarmee het probleem te verhelpen. Tot die tijd zal de plaagdieradviseur geen verdere handelingen uitvoeren.