Wilt u iemand op kamers nemen in de woning waarin uzelf woont? Dit kan zonder vergunning, maar u moet wel aan bepaalde regels voldoen. De gemeente Wageningen stimuleert hospitaverhuur.
Hospitaverhuur van 2 kamers is toegestaan aan maximaal 1 persoon per kamer. Deze persoon heeft minimaal 12 m² eigen woonruimte. De keuken, badkamer en toilet moeten verhuurder en huurder delen. Een huurcontract en het voldoen aan brandveiligheidseisen zijn verplicht. Over de eerste € 5.811 per jaar (2023) betaalt u geen belasting.
Veelgestelde vragen
Hospitaverhuur is een huurvorm waarbij een verhuurder deel van de woning verhuurt waarin de verhuurder zelf ook woont. Bij hospitaverhuur woont de huurder onzelfstandig. Hij huurt 1 of meer ruimtes (kamers) in de woning van de verhuurder. Onzelfstandig wonen betekent dat de hospita en de huurder samen gemeenschappelijke voorzieningen delen, zoals de keuken, het toilet en de badkamer. Hospitaverhuur biedt niet alleen een oplossing voor het kamertekort, maar zorgt ook voor het tegengaan van eenzaamheid en het verlagen van de vaste lasten. Als verhuurder hoef je vaak geen belasting te betalen over de huurinkomsten.
U heeft geen vergunning nodig, maar u moet wel aan bepaalde regels voldoen. Als basis gelden de regels van de Rijksoverheid. Aanvullend gelden de volgende regels:
Heeft u een koopwoning en woont u zelf in de woning? Dan is de verhuur van 2 kamers toegestaan aan maximaal 1 persoon per kamer.
Heeft u een (sociale) huurwoning, waarvan u de hoofdhuurder bent en u woont zelf in de woning? Dan moet u eerst toestemming vragen aan uw verhuurder. Huurt u van de Woningstichting? Dan vindt u informatie op de website van de Woningstichting.
U moet zich aan de regels houden. Zo mag u bijvoorbeeld geen kamers verhuren aan drie personen. Ook mag uw huurder geen eigen keuken, badkamer en toilet hebben.
Of u belasting moet betalen over de huuropbrengst, hangt af van hoe lang u een kamer verhuurt. Verhuurt u voor langere tijd (meer dan een paar weken) een kamer? Dan betaalt u geen belasting als u voldoet aan de voorwaarden.
Huurt iemand (zoals een student) een deel van uw woning waarin u zelf ook woont? En heeft u dit vastgelegd in een huurovereenkomst? Dan ziet de Belastingdienst dit als ‘onderhuur’. De onderhuurder telt dan niet mee bij de berekening van uw toeslagen of AOW. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Uitkeringen:
Heeft u een AOW- of WW-uitkering? Dan hebben huurinkomsten geen invloed.
Heeft u een bijstandsuitkering? Dan telt de huuropbrengst wel mee als inkomen. Heeft u een contract afgesloten met uw huurder? Dan telt het inkomen en vermogen van uw huurder niet mee voor uw recht op bijstand (uitzondering kostendelersnorm).
Een huurcontract is verplicht.
U kunt contact opnemen met Hospi Housing Hospi Housing is een platform dat vraag en aanbod koppelt en verhuurders begeleidt bij het tijdelijk verhuren van een kamer in huis. Hospi Housing begeleidt u bij elke stap in het verhuurproces. Aanmelden is gratis.
In de eerste negen maanden van een huurovereenkomst heeft u een opzegtermijn van drie maanden.
Denk hierbij aan rookmelders en het vrijhouden van vluchtwegen. Kijk op de website van de rijksoverheid of de brandweer voor meer informatie.