Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne
Het is oorlog in Oekraïne. Dat houdt ook veel Wageningers bezig. Er komen vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland en ook naar Wageningen. Misschien kent u vluchtelingen uit Oekraïne of mensen die iets voor hen willen doen, of wilt u zelf iets betekenen? Hieronder leest u antwoorden op vragen die u misschien heeft. Dit overzicht wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie.
Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Kijk op www.refugeehelp.nl. Deze website is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. Kijk ook op de website van Rijksoverheid voor meer informatie. Of neem contact op met het Startpunt.
-
Hoe kunt u lokaal hulp bieden?
- Stel ruimte beschikbaar voor een paar maanden: Meld uw kamer, woning of andere ruimte aan op welsaam.nl/oekraine. Welsaam verzamelt de aanmeldingen en heeft contact met de gastgezinnen. Samen met de gemeente, wordt gekeken naar doorstroom uit Hotel WICC naar de gastgezinnen. Er wordt zorgvuldig gekeken of het passend is. Daarom kan het even duren voordat u iets hoort over uw aanmelding. Tip: Lees de 10 tips voor het opvangen van een vluchteling van TakecareBNB.
- Organiseer een lokale actie: Meld uw lokale actie aan via welsaam.nl/oekraine. Zo is duidelijk wat er allemaal in onze stad gebeurt. Er is ook een Facebookpagina Oekraïnehulp Welsaam beschikbaar voor het delen van activiteiten.
- Word vrijwilliger: Meld u aan als vrijwilliger via welsaam.nl/oekraïne.
- Geef geld aan het Steunfonds Vluchtelingen Wageningen.
- Er is behoefte aan fietsen en laptops. Deze kunt u afgeven bij de Chip Shop. Wilt u als bedrijf meerdere laptops of fietsen doneren? Neem dan contact op met de Wageningse Uitdaging. Stuur een e-mail naar info@@wageningseuitdaging.nl of bel (06) 50 52 89 28.
- Sportclubs die bereid zijn om vluchtelingen bij hun club te laten sporten. Lees meer informatie op de website van Sportraad Wageningen.
Bijeenkomst voor gastgezinnen Oekraïense vluchtelingen
Op dinsdag 31 mei om 19.30 uur organiseert Welkom in Wageningen een bijeenkomst voor gastgezinnen. Lees hier meer informatie.
Kan ik in een huurwoning ook vluchtelingen opvangen?
De Woningstichting gaat soepel om met het opvangen van vluchtelingen in een huurwoning. Het is wel belangrijk om dit te melden bij de Woningstichting. Bent u geen huurder van de Woningstichting maar huurt u wel een woning? Overleg dan met uw verhuurder.
Heeft het gevolgen voor de gemeentelijke belasting als ik woonruimte aanbied?
Nee, als u iemand tijdelijk onderdak biedt heeft dit geen gevolgen voor de gemeentelijke belasting. U gaat dus niet meer betalen.
Heeft het gevolgen voor de bijstandsuitkering als ik woonruimte aanbied?
Als u tijdelijk iemand onderdak biedt, heeft dit geen gevolgen voor uw uitkering. Ook de zogenoemde kostendelersnorm wordt niet opgelegd. Geef wel altijd door dat u vluchtelingen bij u thuis opvangt.
Hoe lang moet ik woonruimte beschikbaar stellen?
Uw huis beschikbaar stellen voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne gebeurt op vrijwillige basis. Wij gaan uit van een beschikbaarheid van 3 maanden. Na die periode zorgt de gemeente in overleg en samenwerking met Welkom in Wageningen, voor opvang daarna.
Kan ik eerder stoppen met het thuis opvangen van vluchtelingen?
Uw huis beschikbaar stellen voor de opvang van vluchtelingen gebeurt op vrijwillige basis. Neem contact op met Welkom in Wageningen als het logeren niet meer gaat. Welkom in Wageningen zorgt dan eventueel samen met de gemeente voor een andere locatie.
Waar vind ik nog meer informatie voor gastgezinnen?
-
De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) coördineert de opvang van vluchtelingen in onze regio. In onze hele regio (15 gemeenten) zijn 2000 plekken nodig. Wageningen vangt op dit moment ongeveer 170 vluchtelingen op.
Waar worden vluchtelingen opgevangen?
Tot 11 mei verbleven er vluchtelingen in hotel WICC. De vluchtelingen die daar verbleven, zijn verhuisd naar 3 andere tijdelijke gemeentelijke opvanglocaties. Het gaat om 1 gebouw aan de Haarweg en 2 gebouwen aan de Mondriaanlaan. In het gebouw aan de Haarweg kunnen de vluchtelingen 3 maanden blijven en in de 2 gebouwen aan de Mondriaanlaan respectievelijk 3 maanden en 1 jaar. In totaal is op deze 3 locaties plek voor circa 70 vluchtelingen. Lees hier meer informatie over de tijdelijke opvanglocaties.
Ook zijn er vluchtelingen overplaatst naar gastgezinnen. Op dit moment wonen er ongeveer 100 vluchtelingen in gastgezinnen geplaatst. Welkom in Wageningen screent gastgezinnen.
Voor de toekomst blijven de gemeente Wageningen en lokale partners samen met de regio en landelijke overheid op zoek naar structurele locaties voor vluchtelingen.
-
Hoe lang mogen vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland blijven?
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Lees ook de informatie over de Richtlijn Tijdelijke Bescherming op de website van IND.Hoe kan inschrijving bij de gemeente worden geregeld?
Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit kunnen als ze (tijdelijk) verblijven in Wageningen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen. Dit geldt ook voor studenten en migranten uit andere landen die voor 24 februari 2022 met toestemming in Oekraïne woonden. Maak hiervoor een online afspraak bij Publiekszaken. Of bel (0317) 49 29 11. Er is een paspoort of ander identiteitsbewijs nodig. Als iemand geen paspoort of identiteitsbewijs heeft, maakt de gemeente een afspraak voor het afnemen van een verklaring onder ede of het doen van een belofte. Zodat de persoon alsnog ingeschreven kan worden. Inschrijving is nodig om uw leefgeld te krijgen.
Is er recht op leefgeld?
Vluchtelingen in gastgezinnen en in opvanglocaties hebben recht op leefgeld. Hiervoor is inschrijving in de gemeente noodzakelijk. U wordt daarna door de gemeente geïnformeerd over hoe u het geld van ons krijgt. Dit verloopt nu nog via een moneycard waar geen bankrekening aan gekoppeld is. In de toekomst maken wij uw geld over naar een Nederlandse bankrekening. Kijk voor de leefgeldbedragen op de website van de Rijksoverheid.
Bij acute financiële nood, kan contact worden gelegd met Vluchtelingenwerk. Het spreekuur van Vluchtelingenwerk is elke dinsdag en vrijdag van 10 tot 12 uur op adres Markt 17. Bel bij spoed met VluchtelingenWerk Wageningen via 06-51355363
Wanneer stopt het recht op leefgeld?
Het recht op leefgeld stopt als u gaat werken. Gezinsleden die niet werken houden wel recht op leefgeld. Als het werken stopt, dan begint het recht op leefgeld opnieuw. Veranderingen in de werksituatie moeten altijd gemaild worden naar oekrainewerkt@wageningen.nl.
Waar kan een bankrekening worden geopend?
Een bankrekening kan bij de meeste Nederlandse banken worden geopend. Heeft u hier hulp bij nodig? Bezoek dan het inloopspreekuur van VluchtelingenWerk op dinsdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 op de Markt 17 in Wageningen.
Welke regels zijn er om te werken?
- Inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) is verplicht.
- De werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning nodig. De werkgever moet wel een melding doen bij UWV.
- Er is een Nederlandse bankrekening nodig.
- Er moet een zorgverzekering worden afgesloten.
- Misschien is er recht op zorgtoeslag. Dit is een vergoeding voor de kosten van de zorgverzekering. Dit moet worden aangevraagd bij de belastingdienst. Voor hulp bij het aanvragen van een zorgverzekering en zorgtoeslag kan het spreekuur van VluchtelingenWerk Wageningen worden bezocht. Dit spreekuur is elke dinsdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 op de Markt 17 in Wageningen.
Heeft u vragen over werk? Elke maandagmorgen tussen 9.00 en 11.00 is er in het Stadhuis een spreekuur over werk. Hier kunt u zonder afspraak naar toe gaan.
Lees meer informatie over werken op de website van Rijksoverheid.
Welke mogelijkheden zijn er voor onderwijs?
Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen naar de schakelklassen van OBS De Wereld of OBS De Tarthorst. Gezinnen kunnen zelf contact opnemen met de school.
Voor jongeren van 12 tot 18 is er een onderwijsprogramma op de locatie VMBO van Pantarijn, Hollandseweg 9, Wageningen. Lees meer informatie en download het aanmeldformulier op de website van het Pantarijn.
De WUR heeft enkele programma’s opengesteld voor studenten uit Oekraïne. Lees hier meer informatie.
Welke mogelijkheden zijn er voor zorg en hulp?
Spreekuur VluchtelingenWerk Wageningen: Voor alle vragen bent u welkom bij het spreekuur van VluchtelingenWerk Wageningen. Het spreekuur is elke dinsdag en vrijdag van 10 tot 12 uur, Markt 17. Er is ook een tolk aanwezig. Het telefoonnummer is (06) 51355363. Of stuur een e-mail naar vluchtelingenwerk@wageningen.nl.
Als er (meer) zorg en ondersteuning nodig is, neemt VluchtelingenWerk Wageningen contact op met het Startpunt.
Regelen van (medische) zorg en ondersteuning: Voor bijzondere vragen over zorg en ondersteuning kan contact worden opgenomen met het Startpunt. Vluchtelingen die bij een gastgezin worden opgevangen, kunnen voor medische zorg terecht bij de huisarts van het gastgezin. De gasten op het WICC zijn geïnformeerd over de huisarts bij wie zij terechtkunnen. Een vluchteling zonder medische reisverzekering valt onder de regeling onverzekerden. Dat betekent dat acuut noodzakelijke zorg volledig door het Centraal Administratie Kantoor wordt betaald. Lees meer informatie op de website Zorgverzekeringslijn. Heeft u hierover vragen? Neem dan contact op met het Startpunt.
Welke (ontmoetings-)activiteiten zijn er?
Er zijn verschillende activiteiten voor vluchtelingen. Kijk op de website van Welsaam voor de activiteitenkalender.
Wat zijn contactadressen bij verschillende sportverenigingen?
- Tennisvereniging NVTLB, e-mail marjoleinebartels@gmail.com
- Atletiekvereniging Pallas’ 67, e-mail training@pallas67.nl
- Krachttraining volwassenen en ouderen, Clever More, e-mail info@clever-more.nl
- Voetbalvereniging SKV, e-mail nglangeveld@gmail.com
- La Prime, schermen, e-mail info@laprime.nl
- RCW (Rugby), e-mail secretaris@rcwageningen.nl
Wat zijn de mogelijkheden om te reizen?
U ontvangt binnenkort een pasje (OV-chipkaart) waarmee u kunt reizen. U kunt hier dan geld op zetten. U krijgt hierover nog meer informatie.