Direct naar de content
Twee verklede vrouwen op Leeffestival

Wageningse kunst blijft bloeien door regeling voor Wageningse Makers

Gepubliceerd op:

De gemeente Wageningen heeft de eerste 3 rondes van de tijdelijke subsidieregeling voor kunstenaars afgesloten. Daarbij zijn de ingeleverde cultuurprojecten beoordeeld en 11 ervan hebben inmiddels subsidie gekregen. Dit levert Wageningen dit jaar veel kunst en creativiteit op. Van gedichten tot ‘verbindende’ schilderijen, een buurtsafari, een community-art-project, van (interactief) toneelstuk tot klassieke muziek, 35 weken lang straatmuziek en een muurschildering in de Nude en rond de binnenstad.

De gemeente heeft de zoals dat heet ‘Makersregeling’ in het leven geroepen om de Wageningse kunstenaars tijdens en na corona te steunen. Dit kan van ‘Coronageld’ van het Rijk.

Kunst verbindt ons

Wethouder cultuur Maud Hulshof: “De Wageningse kunstenaars, ook wel Makers genoemd, laten hun veerkracht zien met deze creatieve culturele projecten. We zijn blij dat we met subsidie een breed aanbod aan culturele parels mogelijk kunnen maken. Dit ondersteunt de kunstenaars en brengt verbinding voor de inwoners van Wageningen. Zo dragen we bij aan het houden van kunst en cultuur en kunnen we in onze stad blijven genieten van de ontwikkelingen en creativiteit van de makers.”

Muziek en veel meer in samenwerking

Er komt een toneelstuk in wijk de Nude, aangevraagd door Dienke Groenhout. Voor oktober van dit jaar is een klassiek muziekfestival gepland in de Nude en de binnenstad. Michel Xie is de organisator. Ook komen er ‘verbindende’ schilderijen die we op verschillende plekken in de stad tentoonstellen. Dit is een project van Gonneke de Haan. Er is geld beschikbaar voor het eerste deel van een beeldende kunst project. Het gaat hier om het maken van een nieuw kunstwerk met hergebruik van onderdelen van het kunstwerk van landschapsarchitect, kunstenaar Pieter Blaauboer, dat op de Dreijen heeft gestaan. Stichting Cultuur in Wageningen verzorgt dit. Ook wordt Wageningen verrast met literaire geschenken, een project van Petra Sips, Bert Hoekstra en Laurens van der Zee. Het project ‘Lijntje Poëzie’ is al geweest en werd verzorgd door Laurens van der Zee, Leontien Jansen, Elisabeth Zaaijer, Tim Horsting en Sander Reimink. Ook het plan van Erik Groen voor 35 weken straatmuziek op de zaterdagen in de binnenstad is al in uitvoering. De andere projecten worden dit jaar of begin volgend jaar uitgevoerd.

Muurschildering in de Nude en dichtbij de binnenstad

Wageningse kunstenares Marianne Schokkenbroek gaat samen met kinderen uit de Nude een kleurrijke muurschildering in de Nude maken. Na de zomer starten daarvoor de voorbereidingen. Hiervoor mogen kinderen zelf ideeën insturen en later meehelpen bij het schilderen. De originele letters van de ‘Ireneschool’ worden onderdeel van een muurschildering, een initiatief van diverse Wageningse Makers. Dit gebeurt naar verwachting begin 2023.

De 4e inschrijfronde en informatieavond

De 4e ronde van de ‘Makersregeling’ start 1 september aanstaande en duurt tot en met 1 november 2022. Tot en met die datum kunnen kunstenaars subsidie aanvragen voor culturele producties in samenwerking met een bedrijf of non-profit organisatie. Lees verder bij  coronasubsidie kunstenaars aanvragen. En meer informatie krijgt u op een informatieavond over de Makersregeling op woensdag 14 september aanstaande in het stadhuis aan de Markt 22. De avond start om 20 uur en duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Tijdens deze avond kunt u ook reageren op de Makersregeling. Wageningse Makers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Meer nieuws

Alle baby’s die geboren zijn in 2022, zijn de eerste volwassen generatie in 2040 in klimaatneutraal Wageningen.

Liam i...

Dit jaar was er na 2 coronajaren waarin het niet kon weer een ouderwets gezellige nieuwjaarsbijeenkomst in het stadhuis op maan...

Het college van B&W van de gemeente Wageningen en de raad van bestuur van de Wageningen University & Research (WUR) heb...