Direct naar de content

Wageningen voert opkoopbescherming in

Gepubliceerd op:

In Wageningen zijn er te weinig woningen. Wageningers die een huis willen kopen, moeten het nu opboksen tegen investeerders. Om dit tegen te gaan, voert de gemeente per 17 februari 2022 opkoopbescherming in. Dit betekent dat een woning niet mag worden gekocht om daarna te verhuren. Wie de woning koopt, moet hier in principe zelf in gaan wonen (zelfbewoningsplicht). Zo krijgen starters en mensen met middeninkomens op de woningmarkt meer kans op het kopen van een woning tegen een redelijke prijs.

Niet voor heel Wageningen

De opkoopbescherming geldt niet voor alle wijken in Wageningen en ook niet voor alle prijsklassen. Het geldt alleen voor huizen met een WOZ-waarde minder dan € 355.000 (NHG-waardegrens) in de wijken:

  • Binnenstad/Centrum
  • Boven- en Benedenbuurt
  • De Buurt-West
  • Nude

Hoe weet u of de opkoopbescherming geldt voor uw woning?

De opkoopbescherming geldt voor woningen die ingeschreven worden in het kadaster. De wet geldt niet voor eigenaren die vóór 17 februari 2022 de woning al in hun bezit hadden en verhuurden. Ook geldt de wet niet wanneer de woning al minimaal 6 maanden verhuurd werd.

Uitzonderingen

De landelijke Opkoopwet verplicht gemeenten een aantal uitzonderingen te maken. Deze maken het toch mogelijk de koopwoning te verhuren. Deze uitzonderingen zijn:

  • Verhuur aan 1e of 2e graad familieleden. Bijvoorbeeld uw zoon of dochter. Of broer of kleinkind.
  • Verhuur voor maximaal 1 jaar als u zelf al 12 maanden of langer in de woning woont. Bijvoorbeeld als u een jaar naar het buitenland gaat.
  • Verhuur van woonruimte die zich bevindt in een winkel, kantoor of bedrijfsruimte.

Als uw situatie zo’n uitzondering is, kunt u een Vergunning tijdelijke verhuur van woning (opkoopwet) aanvragen. Dit kan vanaf 23 februari 2022 via deze website. De vergunning is 4 jaar geldig en kost €500.

Veelgestelde vraag: woning kopen voor zoon of dochter en ook verhuren

Wij ontvingen veel vragen die gaan over het kopen van een woning voor een zoon of dochter. Dit mag nog steeds, zolang het kind hier zelf gaat wonen. Wilt u daarnaast in het huis ook nog kamers gaan verhuren? Dan moet u hiervoor een aparte vergunning aanvragen. Hiervoor gelden namelijk de regels voor Kamergewijze Verhuur. Lees verder bij vergunning kamerverhuur aanvragen.

Overgangsregeling

Op verzoek is besloten om (voorlopige) koopaktes die vóór 1 maart 2022 zijn getekend niet onder de opkoopbescherming te laten vallen. In deze gevallen is de datum van inschrijving in het publieke register (Kadaster) dus níet bepalend. Wij hopen dat dit iedereen voldoende tijd geeft op zich voor te bereiden op de nieuwe regels. Na 1 maart 2022 moet het wel algemeen bekend zijn dat er een opkoopbescherming geldig is in deze wijken van Wageningen. Koopaktes die daarna worden getekend vallen onder de opkoopbescherming.