Direct naar de content
Vlag-Oekraine-op-stadhuis

Wageningen vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Gepubliceerd op:

Vanaf dinsdag 29 maart vangt de gemeente Wageningen vluchtelingen uit Oekraïne op. Ze kunnen terecht in een deel van Hotel WICC aan de Lawickse Allee. Er is plaats voor 125 vluchtelingen. Zij kunnen in er ieder geval tot en met 30 april terecht. “Misschien verlengen we het een maand, maar dat is nu nog onzeker,” vertelt Burgemeester Floor Vermeulen. “Ook in Wageningen, de Stad der Bevrijding, willen we alles doen wat we kunnen, om hun leed waar mogelijk te verzachten. De gemeente is ondertussen hard bezig om andere locaties voor te bereiden voor opvang.”

Door de vreselijke oorlog in hun land hebben veel inwoners van Oekraïne directe hulp nodig. Veel van hen zijn op de vlucht en zoeken een veilig heenkomen. Burgemeester Floor Vermeulen: “Veel Wageningers hebben al een opvangplek aangeboden. Dat is hartverwarmend. Nu er grotere groepen vluchtelingen komen, kiezen we in overleg met de regio eerst voor noodopvang in Hotel WICC. Daar kunnen we hen sneller opvangen. We gaan proberen ervoor te zorgen dat ze zich hier thuis voelen. Na alle verschrikkingen die ze hebben meegemaakt.”

Hotel open

Het WICC heeft een deel van het hotel ter beschikking gesteld voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. Het hotel blijft gewoon geopend. Gasten kunnen nog steeds terecht voor een bijeenkomst of overnachting. Of een bezoek aan 1 van de restaurants.

Rust

Veel inwoners hebben al contact gezocht met de gemeente. Ze willen actief zijn als vrijwilliger of bieden spullen aan. De gemeente vraagt echter om deze hulp niet bij Hotel WICC aan te bieden. De mensen die hier tijdelijk zullen zijn, komen uit een oorlog. Zij zoeken rust en zekerheid. Ze maken zich zorgen om hun land en hoe het met achtergebleven familie en vrienden gaat.

Spullen nodig voor opvang kinderen: niet meer nodig vanaf 6-4-2022

Om de kinderen goed te kunnen opvangen, is de gemeente dringend op zoek naar:

  • Opvouwbare, inklapbare kinderbedjes (zodat ze overdag kunnen worden weggezet),
  • Kinderstoelen die aangeschoven kunnen worden aan de eettafel,
  • Kinderwagens (liefst inklapbaar en klein),
  • Flesverwarmers voor baby’s.

Wie hierbij wil helpen, kan deze spullen inleveren op de Gemeentewerf, Nudepark 85. Dit is om de hoek van het afvalbrengstation in de Nude. Het is niet op het afvalbrengstation. Inwoners hebben hiervoor geen ACV-pas nodig. Het kost dan ook geen ‘punten’ om de spullen te brengen. Inwoners kunnen er terecht van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.15 uur.

Helpen

Wie nog ideeën heeft of wil helpen als vrijwilliger, kan zich melden bij Welsaam. Lees meer informatie op de website van Welsaam. Of ga naar de pagina Oekraïnehulp op deze website.

Vragen

Heeft u vragen over de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne? Neem dan contact op met het Startpunt. Bel (0317) 41 01 60. U kunt hiervoor niet bij Hotel WICC terecht. Het Startpunt is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur. En vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.