Direct naar de content
Twee verklede vrouwen op Leeffestival

Wageningen geniet komend jaar van keur aan kunst dankzij kunstenaarsregeling

Gepubliceerd op:

De gemeente Wageningen heeft de eerste ronde van de tijdelijke subsidieregeling voor kunstenaars afgesloten. Daarbij zijn de ingediende cultuurprojecten beoordeeld en voor 7 ervan subsidie beschikbaar gesteld. Dit levert Wageningen het komende jaar een keur aan kunst en creativiteit op. Van poëzie tot ‘verbindende’ schilderijen, van toneelstuk tot klassieke muziek, 35 weken lang straatmuziek en een muurschildering in de Nude.

De gemeente had de zogenoemde ‘Makersregeling’  in het leven geroepen om de Wageningse kunstenaars tijdens corona te ondersteunen. Dit wordt betaald vanuit het ‘Coronageld’ van het Rijk.

Zuurstof voor de geest

Wethouder cultuur Anne Janssen: “De Wageningse kunstenaars, of makers zogezegd, tonen hun veerkracht met deze creatieve culturele projecten. We zijn blij dat we met subsidie een breed aanbod mogelijk kunnen maken. Dat ondersteunt niet alleen kunstenaars maar brengt de Wageningers ook weer zuurstof voor de geest.”

Muziek en veel meer in samenwerking

Er is 35 weken straatmuziek gepland op de zaterdag in de binnenstad, een initiatief van Erik Groen. Er komt een toneelstuk in wijk de Nude, aangevraagd door Dienke Groenhout. Gepland is een klassiek muziekfestival in de Nude en de binnenstad in oktober aanstaande, Michel Xie is de organisator. Ook worden ‘verbindende’ schilderijen gemaakt en op verschillende plekken in de stad ten toon gesteld. Dit is een project van Gonneke de Haan. Er is geld beschikbaar voor het eerste deel van een beeldende kunst project. Dit bestaat uit het maken van een nieuw kunstwerk met hergebruik van onderdelen van het kunstwerk van landschapsarchitect en kunstenaar Pieter Blaauboer. Dat stond eerder op de Dreijen. Stichting Cultuur in Wageningen verzorgt dit. Ook wordt Wageningen verrast met literaire geschenken, een project van Petra Sips, Bert Hoekstra en Laurens van der Zee. Het project ‘Lijntje Poëzie’ heeft al plaatsgevonden; dit is verzorgd door Laurens van der Zee, Leontien Jansen, Elisabeth Zaaijer, Tim Horsting en Sander Reimink. De andere projecten worden komend jaar uitgevoerd.

Muurschildering in de Nude

Wageningse kunstenares Marianne Schokkenbroek gaat samen met kinderen uit de Nude een kleurrijke muurschildering in de Nude maken. Binnenkort starten daarvoor de voorbereidingen. Hiervoor mogen kinderen zelf ideeën indienen en later meehelpen bij het schilderen. Dit gebeurt naar verwachting voor de zomer van 2022.

De 2e inschrijfronde open

De 2e ronde van de ‘Makersregeling’ is inmiddels gestart. Tot en met 1 april a.s. kunnen kunstenaars subsidie aanvragen voor culturele projecten in groepsverband en voor een muurschildering in de binnenstad. Kijk op de pagina coronacultuursubsidie.

Meer nieuws

Alle baby’s die geboren zijn in 2022, zijn de eerste volwassen generatie in 2040 in klimaatneutraal Wageningen.

Liam i...

Dit jaar was er na 2 coronajaren waarin het niet kon weer een ouderwets gezellige nieuwjaarsbijeenkomst in het stadhuis op maan...

Het college van B&W van de gemeente Wageningen en de raad van bestuur van de Wageningen University & Research (WUR) heb...