Direct naar de content
Afvalbrengstation

Nieuwe spelregels voor afvalbreng­station en grof afval: puntensysteem

Gepubliceerd op:

Vanaf 1 januari 2022 veranderen in Wageningen de regels voor het afvalbrengstation en grof afval. Er komt een puntensysteem. Hiermee wil de gemeente de stijgende kosten voor grof afval beperken en eerlijker verdelen.

9 keer gratis naar afvalbrengstation

Vanaf 2022 krijgt ieder huishouden 9 punten per jaar voor gratis bezoeken aan het afvalbrengstation. 1 bezoek aan het afvalbrengstation kost 1 punt. Vanaf het 10e bezoek moet €10 per bezoek worden betaald. De punten krijgt u op de huidige afvalpas. Heeft u geen afvalpas, dan kunt u deze aanvragen via de website van ACV. Ruim 85% van de huishoudens bezoekt nu minder dan 10 keer per jaar het afvalbrengstation. Voor hen verandert er dus weinig. Zo blijft het voor inwoners makkelijk om hun grof afval weg te brengen naar het afvalbrengstation.

Kosten eerlijker verdelen

De kosten voor de inzameling en verwerking van het grof afval nemen de laatste jaren toe. Nu maakt het voor inwoners niet uit hoe vaak zij naar het afvalbrengstation gaan. Door het onbeperkt gratis brengen van grof afval zijn de verschillen in gebruik groot. Een kleine 15% van de huishoudens komt vaker dan 9 keer op het afvalbrengstation, maar neemt meer dan de helft van de bezoeken voor haar rekening. Deze kleine groep gaat hiervoor voortaan dus extra betalen (‘vervuiler betaalt’).

Meer service voor bewoners die niet naar het afvalbrengstation kunnen

Er komt ook de mogelijkheid om afvalpunten in te ruilen voor het gratis thuis laten ophalen van grof afval door ACV. Inwoners kunnen 3 afvalpunten inruilen voor 1 gratis ophaalbeurt van grof afval. Op deze manier verleent de gemeente meer service aan ouderen, mensen met een beperking en inwoners zonder auto. Deze mensen maken vaak geen of weinig gebruik van het afvalbrengstation. Als een bewoner geen punten wil inruilen dan kost ophalen van grof afval €30. Dit geldt voor alle soorten grof afval: grofvuil zoals meubels, grof tuinafval en grote elektrische apparaten/metalen. Voor mensen die vaak tuinafval laten ophalen betekent dit dus een verandering, want dit is nu nog helemaal gratis.

Vergelijkbare regels met buurgemeenten

In de gemeenten om Wageningen heen zijn vergelijkbare regels voor het afvalbrengstation. Hierdoor is het voor mensen buiten Wageningen niet meer interessant om met een geleende pas naar het afvalbrengstation in Wageningen te komen (afvaltoerisme).