Direct naar de content
Haagsteeg met bomen

Kappen, snoeien en aanplanten van gemeentebomen

Gepubliceerd op:

Op dit moment zijn wij bezig met de jaarlijkse snoei en de kap of het op stam zetten van 272 bomen in onze gemeente. Uit een veiligheidscontrole in 2021 bleek dat dit noodzakelijk is vanwege veiligheid. Voor elke boom die we kappen, komt een nieuwe boom terug. Dit jaar planten we zelfs meer, ruim 300. Zo houden we onze ongeveer 23.000 gemeentebomen.

Wanneer kapt de gemeente bomen?

De gemeente kapt liever geen bomen. Daarom kijken we altijd eerst of flinke snoei of op stam zetten van de boom mogelijk is. Bij het stam zetten blijft alleen de stam met takaanzetten staan. Kappen en vervangen van een boom doen we alleen als het niet anders kan. Bomen zijn de gemeente veel waard.

Om welke bomen gaat het?

U kunt op de digitale kaart bekijken welke 272 bomen wij op stam zetten of kappen. U ziet ook de plekken waar nieuwe bomen komen. Als u op een boom klikt krijgt u meer informatie over de boom te zien. U kunt ook op adres zoeken zodat u meteen ziet om welke bomen in uw buurt het gaat.

Wanneer gaat de snoei en kap gebeuren?

In november zijn wij gestart met snoeien. Ook het kappen is inmiddels gestart. De bomen die we gaan kappen, markeren wij met een horizontale lijn. Bomen die we op stam zetten krijgen een verticale markering. Een enkele keer kan het voorkomen dat we een boom overslaan voor kap of snoei vanwege de aanwezigheid van beschermde diersoorten of hun nestplaatsen. Hiervoor volgen we de regels van de Wet natuurbescherming. Als dat mogelijk is, voeren we de maatregelen op een later tijdstip uit. De eerste aanplant start naar verwachting in januari.

Planten van nieuwe bomen

Voor elke boom die we kappen, komt een nieuwe boom terug. Het liefst op dezelfde plek, maar dat lukt niet altijd. Op de Diedenweg en in de Boven- en Benedenbuurt gaan we nog eens 40 extra bomen planten. In totaal gaan we dus 292 + 40 nieuwe bomen planten. Op dit moment kijken we nog waar. Bekijk de digitale kaart om te zien welke plekken nu al bekend zijn. Als u op een plek klikt, ziet u ook wat voor soort boom we gaan planten. Let op: een uitzondering is het bosje aan de Frans Beijerstraat. Hier komen geen bomen voor terug.

Meer nieuws

In 2022 hebben we een groot onderzoek gestart om een visie voor de stad in 2045 te maken. Onder het thema: Wat zie jij voor je?...

tentoonstelling OPEN over depressiviteit

Op maandag 28 november a.s. opent wethouder Guido van Vulpen de tentoonstelling OPEN. Dit doet hij op de Markt in Wagen...

Er zijn tijdelijke veranderingen in de openingstijden van het stadhuis.

  • Donderdag 24 november is het stadhuis vana...