Direct naar de content

‘AAN in het donker!’ 31 oktober veiligheidsactie fietsverlichting in Wageningen

Gepubliceerd op:

Goede fietsverlichting is belangrijk. Voor de veiligheid van jezelf als fietser én voor het zicht van andere weggebruikers. Gemeente Wageningen doet graag mee aan het onder de aandacht brengen van het veiligheidsbelang van goede verlichting. Ook om het gebruik van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Daarom komt het campagneteam van ‘AAN in het donker’ op 31 oktober 2022 bij de campus WUR, van 17.00  tot 21.00 uur. Het campagneteam bezoekt verder de plekken Junushoff, het 5 Mei Plein en korfbalvereniging Wageningen (parkeerplaats).

Tijdens de actie werken we samen met Politie Wageningen om het fietsen met goede fietsverlichting te promoten.

Op de campus kunnen fietsers hun vaste verlichting gratis laten repareren. Het promotieteam deelt op alle locaties gratis oplaadbare fietslampjes met USB-kabeltje uit. Na de actie spuiten we de welbekende tijdelijke plaatjes(tags) van de ANWB op de grond met de boodschap ‘Zet je licht aan!’. Zo herinneren we fietsers ook na de actie aan het aanzetten van goede fietsverlichting.

Ook dit jaar organiseert ‘AAN in het donker’ een winactie. Fiets je met goede fietsverlichting aan dan maak je kans op een gloednieuwe fiets! De uitreiking van deze fiets gebeurt in de avond van deze campagnedag door de wethouder Erik-Jan Bijleveld.

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een fietsongeval met bijna 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met werkende fietsverlichting, maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt maar de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Waarom juist nu?

Nu het weer vroeger en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht aan goede fietsverlichting te schenken. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook die van een ander. Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, juist in deze periode, op orde te hebben om veilig thuis te komen.


AAN in het donker

De campagne is van de provincies Gelderland en Overijssel en in samenwerking met verschillende gemeenten, scholen en universiteiten. De campagne loopt tot eind 2022. Ook social media zetten we in om de boodschap te verspreiden. Deel je bericht met #aaninhetdonker en volg de campagne op Instagram