Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart)

let op:

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl

Beschrijving

Waar en wanneer aanvragen

Een identiteitskaart vraagt u aan bij Publiekszaken, Markt 22, Wageningen. 

LET OP: Vanaf 4 januari 2021 heeft uw nieuwe identiteitskaart een nieuwe functie. U kunt hiermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeente, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfuctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl

In verband met het coronavirus werkt Publiekszaken alleen op afspraak. U kunt ook telefonisch een afspraak maken : 0317 – 49 29 11.

 

Openingstijden 

Meenemen

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig;
  • 1 recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen;
  • Voor kinderen onder de 12 jaar:
    • (een kopie van) het legitimatiebewijs en de toestemming van allebei de ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Dit kan schriftelijk of ter plekke. Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsverklaring (PDF, 141 kb) downloaden en invullen.  Het kind zelf neemt u mee bij het aanvragen en ophalen. Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven? U kunt vervangende toestemming vragen bij de rechtbank in Arnhem.

Spoed?

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de kaart voor 15.00 uur aanvraagt, kunt u deze de volgende werkdag vanaf 9.30 uur afhalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem dan telefonisch contact op met de gemeente.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij Publiekszaken. Ook kunt u de verklaring thuis invullen en bij Publiekszaken inleveren. De normale levertijd van 5 werkdagen kan in dat geval niet gegarandeerd worden. 
Bent u uw identiteitskaart in het buitenland verloren? Dan kunt u (voor uw reisverzekering) bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind, kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee.

Kosten

Nederlandse identiteitskaart kinderen tot 18 jaar 

€ 36,46

Nederlandse indenteitskaart vanaf 18 jaar

€ 67,58           

Spoedkosten

€ 50,91

     
     
     

Contact

Gemeente Wageningen, Publiekszaken, tel. (0317) 49 29 11, publiekszaken@wageningen.nl.