Groente- Fruit en Tuin afval en etensresten (GFT+e)

Laagbouwwoningen hebben een kliko voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Bij flats en appartementen staan gezamenlijke containers voor GFT. Van GFT wordt niet alleen compost gemaakt, maar ook biogas. Zo maken we van ons afval duurzame energie!

Inzameling

• Ieder huishouden in een laagbouw woning heeft standaard een kleine kliko (140 liter) voor GFT. Het is mogelijk deze kliko te ruilen voor een grote kliko (240 liter) of een extra kliko aan te vragen bij ACV. Voor de inzameldata raadpleegt u de afvalkalender of app.
  • Als u in een flat of appartementencomplex woont kunt u uw GFT in de verzamelcontainer kwijt. Deze staat beneden bij uw flat of appartementencomplex.
    Voor in de woning krijgt u van de gemeente een GFT emmer. Hierin kunt u in de keuken het GFT verzamelen en vervolgens legen in de verzamelcontainer van de flat. Heeft u in uw woning geen GFT emmer? Dan kunt u deze gratis afhalen bij het afvalbrengstation.

Regels kliko's

• De kliko's moeten vanaf 7:30 uur op de gemeenschappelijke aanbiedplaats staan.
  • De kliko moet dicht zijn en mag maximaal 75 kilo wegen.
  • Zakken, dozen of ander los afval naast de kliko worden niet opgehaald.
  • De kliko moet aan het eind van de inzameldag weer door u van de straat worden gehaald.
  • De containers zijn eigendom van ACV; u heeft de containers in bruikleen.
  • Neem bij vermissing van de kliko contact op met ACV .

Afvalinzamelaar ACV, Klantcontact, tel. (0318) 648160, info@acv-groep.nl.

Tips

• Heeft u veel GFT en past het niet altijd in de kliko? In bepaalde wijken kunt u een grote kliko aanvragen of anders een tweede kleine kliko. Neem hiervoor contact op met ACV.
  • In supermarkten en andere winkels zijn composteerbare pedaalemmerzakken te koop. Deze kunt u in de GFT emmer gebruiken, zodat deze schoon blijft.
  • Juist keukenafval is voor de verwerking tot biogas heel belangrijk. Houdt dit apart.
  • Om voedselverspilling tegen te gaan vindt u veel tips bij het voedingscentrum.

Wat wel en niet

• Stofzuigerzakken
  • Houtskool en asresten
  • Kattenbakkorrels zonder milieukeur
  • Haren van mensen en dieren
  • Wol
  • Hout, grof snoeihout, en dikke takken
  • Luiers
  • Zand en (pot)grond
  • Zand (ook vogelkooi)
  • Oase (steekschuim)

Staat uw afvalstof er niet bij en twijfelt u? Raadpleeg dan de Afvalscheidingswijzer.