Primeur: Wageningen start als eerste gemeente in Nederland onderzoek met de bijstand

Wageningen is als eerste gemeente in Nederland nu echt gestart met een uniek en vernieuwend onderzoek met de bijstand. Op woensdagmiddag 4 oktober gaf staatssecretaris Jetta Klijnsma, onder grote belangstelling en in aanwezigheid van deelnemers, het officiële startsein voor het onderzoek ‘Vertrouwen Werkt’. Dit deed zij samen met, Dennis Gudden, wethouder Participatie, en stadsdichter Martijn Adelmund. De laatste schreef speciaal voor deze feestelijke gelegenheid het gedicht  ‘Vertrouwen’

Samen met mensen met een bijstandsuitkering onderzoekt de gemeente Wageningen de komende twee jaar wat het effect is van meer vertrouwen en soepelere regels. De huidige aanpak in de Participatiewet is sterk gericht op regels en het controleren daarvan. ‘Vertrouwen Werkt’ is een positieve werkwijze die uitgaat van vertrouwen in mensen, maatwerk en motivatie van de mensen die in de bijstand zitten.

Motivatie om mee te doen aan het onderzoek is er in Wageningen zeker. Van de in totaal 750 bijstandsgerechtigden doen er al 316 mee. Deze motivatie, positiviteit en het geloof dat vertrouwen inderdaad werkt, was voelbaar bij alle aanwezigen tijdens de officiele kick-off. Wethouder Gudden: 'Door mee te doen, hebben deelnemers niet alleen de kans om hun eigen situatie te verbeteren, maar ook om bij te dragen aan een versoepeling van de landelijke regels. Ik zie uit naar de uitkomsten van het onderzoek'.