Privacy parkeren met kenteken

Bij parkeren op kenteken registreren wij uw kenteken via een parkeerautomaat. 

Waar opgeslagen?
De kentekens worden in het Nationaal Parkeer Register (NPR) opgeslagen. Zo kan de handhaver digitaal controleren of u betaald heeft. De controleur ziet alleen of er voor het opgevraagde kenteken (voldoende) is betaald.

Hoe lang bewaard?
Heeft u voldoende parkeergeld betaald? Dan worden de gegevens binnen 48 uur verwijderd. De scan komt niet in een archief terecht.
Uiterlijk na 48 uur is het dus niet meer mogelijk te zien waar een voertuig heeft geparkeerd.

Heeft u te weinig parkeergeld betaald? Dan krijgt u een parkeerboete. De scangegevens worden bewaard voor het opleggen van de parkeerboete. Dat geldt voor de periode waarin u bezwaar kunt maken tegen de boete (dit kunt u achter op de bon nalezen).
Heeft u een parkeerboete gekregen? Dan is de gemeente wettelijk verplicht om deze gegevens vijf jaar te bewaren in de landelijke database.

Gegevens opvragen 
Alleen instanties die hier officieel (wettelijk) toestemming voor hebben mogen uw gegevens onder bepaalde voorwaarden opvragen.

Wat doet de gemeente met mijn parkeergegevens?
Wij gebruiken de gegevens om te kijken of iedereen wel (voldoende) betaalt. Verder gebruikt de gemeente de anonieme gegevens (er stond een auto, er was voor betaald) voor onderzoeken naar bijvoorbeeld parkeerdruk in een bepaalde straat. 

Doorzenden kenteken
Als u parkeert met uw kenteken, maar ook als u gebruik maakt van een bewonersvergunning of bel-parkeren, sturen wij uw kenteken samen met de parkeerzone, door naar het NPR (Nationaal Parkeer Register). Het NPR is in beheer bij de RDW in Veendam.
Bij de bewonersvergunning en de parkeerautomaten zorgt de gemeente ervoor dat het kenteken en de zone bij het NPR terecht komen. Bij bel-parkeren wordt het kenteken en de bel-parkeerzone door de bel-provider naar het NPR gestuurd.

Controle van parkeerrechten
De handhaver scant tijdens zijn controle het kenteken van de geparkeerde auto. De scan vindt plaats met een mobiel apparaat: de handheld. De handhaver bevraagt het NPR met dit kenteken en de locatie (parkeerzone) waar het voertuig staat geparkeerd. Het resultaat van deze bevraging verschijnt vervolgens op de handheld. Is er parkeerrecht dan gaat de handhaver verder naar de volgende auto. Is er geen recht, en geen parkeerkaartje of andere ontheffing (vergunning), dan volgt een naheffingsaanslag van de parkeerbelasting. Als het voertuig in een vergunninghoudersgebied staat geparkeerd, dan volgt er een aankondiging van beschikking.

Privacy
In de privacyverklaring staat hoe de gemeente omgaat met persoonsgegevens.

Op basis van welke wet
De rechtsgrond voor de verwerking en gebruik van persoonsgegevens bij parkeren is noodzakelijk voor de uitoefening van het openbaar gezag waar de gemeente verantwoordelijk voor is.  Dit is op grond van de Gemeentewet en het besluit gemeentelijke parkeerbelastingen. (rechtsgrond: artikel 6, onderdeel e AVG).