Eikenprocessierups in Wageningen

In de maanden mei tot augustus maakt de eikenprocessierups nesten in eikenbomen. De brandharen van deze rups kunnen jeuk, bultjes en rode ogen veroorzaken. Daarom bestrijden we deze rupsen in gemeentebomen. 

Wegzuigen nesten

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups door het wegzuigen van nesten met een grote stofzuiger. Dit is mogelijk vanaf half mei. We bestrijden de rups alleen in gemeentebomen. Staat deze boom in de buurt van een school op een plek waar veel mensen komen? Dan krijgt deze boom voorrang.  De gemeente maakt bewust geen gebruik van bestrijdingsmiddelen. Want deze middelen doden ook onschuldige rupsen en insecten. Hiermee verzwakken we de biodiversiteit, die juist zo hard nodig is. Dit geldt ook voor ‘biologische’ middelen’. 

Natuurlijke bestrijding

Op de lange termijn helpt het aantrekken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups bij de aanpak van de eikenprocessierups. Natuurlijke vijanden zijn dieren die graag een rups eten. Zoals vogels en insecten. Door ecologisch te maaien, trekken we deze  natuurlijke vijanden aan. 

Bomen op eigen terrein

Het belangrijkste is: blijf uit de buurt! Neem daarnaast contact op met een boomverzorgingsbedrijf voor de bestrijding. 

Melding doen 

Meld een gemeenteboom met de eikenprocessierups. Tip: kijk eerst even op de bijbehorende eikenbomenkaart of de boom al in de bestrijdingsroute zit.  

Herkennen rups

De jonge rupsen hebben een oranje kleur als ze in april uit het ei komen. Als ze ouder worden verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De rupsen leven in groepen in een nest. Vanuit deze nesten gaan de rupsen vooral ’s avonds en ’s nachts in processie (optocht) op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Overdag zitten ze vaak in de nesten of op de zonzijde van de bast van de eikenboom. 

Externe links