Verkeer en vervoer

Elektrisch rijden

De batterijen van elektrische auto’s moeten worden opgeladen met stroom. Omdat in veel gevallen onvoldoende parkeergelegenheid is op eigen terrein van bewoners en bedrijven biedt de gemeente in het openbaar gebied laadpunten aan om de accu van elektrische auto’s via een laadkabel op te laden. Deze laadpunten leveren groene stroom aan de accu. Dit betekent dat u geen CO2 uitstoot voor de elektrisch gereden kilometers. Ook veroorzaken elektrische voertuigen geen lokale uitstoot van fijnstof.

In Wageningen kunt u elektrische auto's opladen met groene stroom. Bij de oplaadpalen in het centrum geldt een vrijstelling voor de parkeerbelasting tijdens het daadwerkelijk opladen van uw elektrisch voertuig. Let op: op het moment dat de accu vol is, bent u gewoon weer parkeerbelasting verschuldigd; alleen het feit dat uw elektrische auto middels een kabel is aangesloten op de laadpaal geldt niet als laden. Er moet daadwerkelijk stroom worden toegevoerd. Opladen=gratis parkeren, accu vol=parkeerbelasting verschuldigd.

Voor het gebruik van laadpalen betaalt u het tarief dat met de stroomleverancier is overeengekomen.

De locaties van de oplaadpalen kunt u vinden op www.oplaadpalen.nl.

Laadpaal aanvragen

Gaat u een elektrische auto aanschaffen en staat er nog geen laadpunt bij u in de buurt? Meld u dan aan bij Allego. Zij plaatsen in opdracht van de gemeente laadpalen in de openbare ruimte.
U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • u moet een elektrische auto hebben of kunnen aantonen dat u er een, op korte termijn (aantoonbaar) aanschaft
  • de actieradius van de auto is minimaal 50 km en u beschikt niet over een eigen oprit.

Via de volgende link komt u op de website van Allego: https://openbaarladen.nl/wageningen
Hier kunnen e-rijders de paal aanvragen: https://openbaarladen.nl/wageningen/openbare-laadpaal-aanvragen
Alle lopende aanvragen en de status kunt u volgen op: https://openbaarladen.nl/wageningen/locaties-laadpalen-in-wageningen

Rijden op groengas

Rijden op groengas is belangrijk om in de toekomst klimaatneutraal te rijden, omdat veel minder CO2 wordt uitgestoten. De auto’s waarmee u op aardgas/groengas kunt rijden, zijn al volop te koop. Rijden op aardgas/groengas is ook beter voor de luchtkwaliteit en vaak goedkoper in totaalkosten dan benzine- of dieselauto’s. Wageningen heeft een groengastankstation nabij de rotonde bij het Nudepark. Landelijk wordt gewerkt aan een netwerk van aardgas- en groengastankstations en het aantal groeit dan ook gestaag.

Meer informatie vindt u op www.groengas.nl.