Hondenbelasting

Als u een hond heeft, betaalt u hondenbelasting. Het tarief is afhankelijk van het aantal honden.

Tarieven 2021

1e hond € 93,00 per jaar
2e hond € 157,00 per jaar
3e en volgende hond € 214,00 per hond per jaar
Kennel € 624,00 per jaar

Aanmelden

Heeft u een hond (of meerdere honden)? Dan moet u daarvan aangifte doen bij de gemeente en hondenbelasting betalen. U bent verplicht uw hond binnen 14 dagen na aanschaf aan te melden. Dat kan digitaal.
Ook kunt u gebruik maken van het daarvoor bestemde pdf formulier.

Verhuisd?

  • Verhuist u naar een andere gemeente of vertrekt u naar het buitenland? Dan bent u geen hondenbelasting meer verschuldigd met ingang van de maand volgend op uw verhuisdatum
  • Verhuist u binnen de gemeente dan verandert er niets aan de aanslag hondenbelasting

Afmelden

Als uw hond is overleden, dan kunt u uw hond afmelden bij de gemeente. U kunt in dat geval een gedeelte terugkrijgen van de al betaalde hondenbelasting. De gemeente vraagt u daarvoor om een bewijs waaruit blijkt dat uw hond niet meer leeft. Dit kan een euthanasieverklaring van de dierenarts zijn.

Ook kunt u gebruik maken van het daarvoor bestemde pdf formulier.

Verkocht 

Als u de hond weggeeft of verkoopt, dan kunt u de hond af melden bij de gemeente. U geeft ons de gegevens van de nieuwe eigenaar. U kunt in aanmerking komen voor teruggave van de hondenbelasting. Hiervoor heeft u een bewijs nodig, waaruit blijkt dat de hond niet meer bij u woont.

Ook kunt u gebruik maken van het daarvoor bestemde pdf formulier.

Vrijstelling

Er geldt vrijstelling voor politiehonden, honden in een asiel, jonge honden tot 3 maanden bij hun moeder en assistentiehonden (professioneel opgeleid met certificaat/diploma of in opleiding). Vrijstelling kunt u alleen schriftelijk aanvragen of via het digitale bezwaarformulier. U moet voldoende bewijsmateriaal met uw aanvraag mee sturen.

Niet eens met de aanslag?

Laat dit dan weten aan de gemeente door een e-mail te sturen aan: belastingen@wageningen.nl. U krijgt van de gemeente een reactie of er andere oplossingen zijn.