Gokautomaten exploiteren

De Wet op de Kansspelen regelt het gebruik van speelautomaten. De wet maakt onderscheid tussen kansspel- en behendigheidsautomaten. Om kansspelautomaten te kunnen exploiteren in uw inrichting heeft u aanwezigheidsvergunning van de gemeente nodig. Voor behendigheidsautomaten heeft u geen vergunning nodig. Wel moet u bij het exploiteren van behendigheidsautomaten hiervan melding maken bij de gemeente.

Welke soorten vergunningen zijn er?

Bij vergunningen voor kansspel- en behendigheidsautomaten wordt onderscheid gemaakt tussen hoogdrempelige inrichtingen (café, restaurant, nachtclub) en laagdrempelige inrichtingen (snackbar, kantine).

  • Hoogdrempelige inrichtingen mogen maximaal twee speelautomaten exploiteren. Dat mogen zowel kansspelautomaten als behendigheidsautomaten zijn.
  • Laagdrempelige inrichtingen mogen maximaal twee behendigheidsautomaten exploiteren.

De vergunning voor kansspelautomaten wordt op uw naam gezet en is niet overdraagbaar.

Aanvragen

Vul het aanvraagformulier aanwzigheidsvergunning (PDF, 114 kb)

Voorwaarden

  • Het formulier moet ondertekend worden door de aanvrager van de aanwezigheidsvergunning en de houder (automatenexploitant) van de exploitatievergunning (afgegeven door de minister van justitie);
  • Indien in het (horeca)bedrijf geen alcoholhoudende dranken worden geschonken (altijd laagdrempelige inrichting), moet bij het aanvraagformulier tevens een bewijs worden gevoegd van de inschrijving bij het Bedrijfschap Horeca;
  • Indien in het (horeca)bedrijf alcoholhoudende dranken worden geschonken (altijd hoogdrempelige inrichting), moet bij het aanvraagformulier een kopie van de drank- en horecavergunning worden gevoegd.